Üniversitelerde bilimsel araştırma projelerinin (BAP) etkinliği ve mali yapısının incelenmesi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi örneği
Investigation the effectiveness and financial structure of universities research projects (SRP): The case of Çanakkale Onsekiz Mart University
- Tez No: 297994
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT FALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bilim, teknoloji, araştırma, bütçe, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, BAP projesi, Science, technology, research, budget, Canakkale Onsekiz Mart University, BAP projects
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bilim ve teknoloji, tarihsel süreçte insanlık için en önemli kavramlar olmuşlardır. Özellikle 20. yüzyıldan itibaren de bilim ve teknolojiye dayalı kalkınma modelleri tüm dünyada öncelikli hale gelmiş ve gelişmiş ülkeler ilerlemelerini söz konusu modeli uygulayarak başarmışlardır. Küreselleşme süreciyle birlikte önemi giderek artan bilim ve teknolojide üstünlük sağlayan ülkeler, toplumsal yaşamda, ekonomide ve sanayide üstün duruma gelmişlerdir. Bilim ve teknolojinin yukarıda ifade edilen etkilerinden dolayı, bilimsel araştırmalar, başta devlet olmak üzere, özel sektör tarafından da desteklenmeye başlanmıştır. Bilim ve teknolojinin öncelikli politikalardan biri haline gelmesi, bu faaliyetlerin en yoğun şekilde yürütüldüğü üniversitelerin önem kazanmasını beraberinde getirmiştir.Üniversitelerin en temel işlevi olarak kabul edilen bilimsel araştırmaların önemi, bu kurumlarda bilimsel araştırmaların finansmanının sağlanması konusunu gündeme getirmiştir. Bu amaçla da üniversitelerde Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimleri kurulmuştur. BAP biriminin en temel amacı, birim bütçesi ile bilimsel araştırma projelerini finanse etmek ve bu projeler sonucunda elde edilecek sonuçların, toplumsal ve ekonomik gelişmeye katkı sağlaması olmuştur.Bu çalışmada, öncelikle bilim ve bütçe kavramları açıklanmış, bilim ve teknoloji politikalarının önemi ele alınmıştır. Daha sonra, üniversitelerin tarihsel gelişimi ve önemi ortaya konulmuş; Türkiye'de üniversitelerin ve bilimsel araştırma projelerinin mali yapıları ele alınmıştır. Son olarak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından desteklenen BAP projelerinin bütçeleri 2002-2009 yılları arasında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, science and technology have been the most for humanity. In particular 20 century science and technology-based development models from all over the world also has become a priority and developed countries have managed to progress by following the model. The process of globalization with the increasing importance of providing excellence in science and technology countries, social life, economy and industry have come in the superior position. Because of the effects of science and technology, scientific research, particularly as the state began to be supported by all sectors of the economy. Science and technology to become one of the priority of policies, such activities are carried out as the most intensive universities has brought attention to win.The importance of scientific research is accepted as the most basic function of universities, these institutions have raised the issue of ensuring the financing of scientific research. For this purpose, the Scientific Research Projects (BAP) units was established in universities. The most basic purpose of BAP, with the unit's budget to fund scientific research projects and results to be obtained as a result of these projects, has been to contribute to social and economic development.In this thesis, initially science and budget concepts were explained and the significance of science and technology and public finance of scientific research were elaborated. Later, the historical development and the significance of the universities were explored; the financial structure of the scientific research projects at the universities in Turkey was investigated. Finally, the BAP projects budgets supported by Canakkale Onsekiz Mart University between 2002 and 2009 were investigated.