Şartlı bağışlama
Conditional donation
  1. Tez No: 298082
  2. Yazar: MELTEM DEMİRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN PETEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bağışlama, Şart, Elden Bağışlama, Bağışlama Taahhüdü, Bağışlamadan Dönme, Donation, Condition, Absolute Gift, A Donation Commitment, Deletion Of The Donation
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bağışlama, hayatta olan iki taraf arasında yapılan, bağışlayanın, bağışlananı zenginleştirmek amacıyla karşılıksız olarak kendi malvarlığından bağışlanana kazandırmada bulunduğu bir sözleşmedir.Hukukta teknik anlamda kullanılan şart, bir hukuki işlemin varlığının veya hukuki sonuçlarının bağlandığı, gelecekte gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şüpheli bir olaydır. Bağışlama sözleşmesinin şarta bağlanmasıyla, taraflar ileride gerçekleşip gerçekleşmeyeceği belirsiz olaylara bağlı olarak bağışlamada bulanabilmektedirler. Böylece, tarafların iradelerinin gelecekteki durumlara uydurulması sağlanmış olmaktadır.Bağışlama sözleşmesinin hüküm ve sonuçlarını doğurması, şüpheli bir olayın gerçekleşmesine bağlanmış ise, erteleyici şarta bağlı bağışlama sözleşmesi söz konusu olur. Bağışlama sözleşmesi kurulduğu an hüküm ve sonuçlarını doğurmakla birlikte, şüpheli bir olayın gerçekleşmesiyle, sözleşme kendiliğinden sona erecek ise, bozucu şarta bağlı bağışlama sözleşmesinden söz edilir.Şartlı bağışlama sözleşmesi, elden bağışlama veya bağışlama taahhüdü şeklinde yapılabilir.Şartlı bağışlama sözleşmesi ölüm, ifa, bozucu şartın gerçekleşmesi, bağışlamadan dönme, nişanın bozulması nedeniyle hediyelerin geri verilmesi, bağışlamanın iptali ve tenkisi sebepleriyle sona erer.Bu çalışmada, bağışlama sözleşmesinin şarta bağlı olarak kurulabilmesinin koşulları, hüküm ve sonuçları ile sona erme halleri ve sona ermenin sonuçları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Donation is an agreement between two alive parties in which the donor to bring in from his/her assets, as free of charge, to enrich the donee.?Condition? in technical definition of law is, an event pending upon for the validity of a legal transaction or the probability for it?s results occurrence of in future. Should a donation agreement is based on a condition, the parties may donation on condition to facts which may or may not occur in future. Thus, it?s determined that the wills of the parties are adopted for future occurrences.The donation agreement subject to deferred condition has taken place, if the realization of terms and results of a donation agreement is subjected to the realization of a dubious fact. If a donation agreement will have spontaneous result related to it?s terms and conditions at the date of signing, but in occurrence of a dubious fact the donation agreement would automatically become terminate then donation agreement subject to a dissolving condition is in presence.A donation agreement subject to condition may in the form of as ?absolute gift? or ? a donation commitment?.A conditional donation agreement may be terminated as a result of, death, performance of the donation, realization of dissolving condition, deletion of the donation, refunding the gifts in consequence of cancellation of an engagement and cancellation or reduction of the donation.In this study, conditions, terms and results; termination cases and the results of termination of structuring of a donation agreement subject to a condition are analyzed.