Mecelle'de hibe akdi
Deed of gift in Medjelle
- Tez No: 992536
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELKIS KONAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Medeni Hukuk, Mecelle, Kanunlaştırma, Fıkıh, Hibe, Civil Law, Medjelle, Codification, Fıqh, Deed of gift
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Ceylan, Mücahit, Mecelle'de Hibe Akdi, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. Belkıs Konan, 131 s. Osmanlı Devleti'nin son devrinin siyasi, hukuki ve iktisadi şartları muvacehesinde ortaya çıkan medeni kanun ihtiyacı, kanunun mehazi ile alakalı muhtelif fikirlerin öne sürülmesine sebep olmuştur. Code Civil'in (Fransız Medeni Kanunu) alınması veya fıkha dayanan bir kanun hazırlanması konusunda fikir ayrılığı oluşmuş, neticede Ahmet Cevdet Paşa'nın temsil ettiği görüş olan ikincisi tercih edilmiş ve böylece Türk hukuk tarihinin ilk medeni ve Borçlar Kanunu olan Mecelle hazırlanmıştır. 19.asırda Osmanlı hukukçularının Hanefi fıkhının içtihatlarından tedvin ettiği bir kanun çalışması olan Mecelle; bir mukaddime ve 16 kitaptan oluşmaktadır. Hibe akdi Mecelle'nin 833-880 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Hibe akdinin amacı karşılıksız kazandırmada bulunmaktır. Tarafları bağışlayan ve bağışlanandır. Bağışlama konusu malın karşı tarafa geçmesi akdin hüküm ifade etmesi için gereklidir. Malın belirli, bilinen, meşru ve bağışlayanın mülkiyetinde olması şarttır. Kural olarak tam ehliyetliler bağışlama yapabilir. Sınırlı ehliyetliler yasal temsilcilerinin rızasıyla bağışlama yapabilirken; sınırlı ehliyetsiz ve tam ehliyetsizler bağışlamada bulunamazlar. Mecelle'ye göre hibe akdi; elden hibe, alacağın hibesi, havale, muşa'ın hibesi, meşgulün hibesi, kısa elden teslim ve şartlı hibe şeklinde yapılabilmektedir. Hibede rücu, hükümsüzlük ve fesih esas olarak sona erme sebepleridir. Hibe tek taraflı kazandırıcı bir işlem olduğu için kabz öncesi veya sonrası sona erdirilebilme ihtimali vardır. Mecelle'ye göre; kan hısımlığı, sıhriyet, vahibin yaptığı hibeye karşılık bir ivaz alması, bağışlanan malın tüketilmesi veya yok olması, bağışlanan malda ayrılmaz bir ziyade olması, vahib ya da mevhubun lehin ölümü, bağışlanan malın bağışlananın mülkiyetinden çıkması, hibenin sevap kazanma gayesiyle yapılması ve hibenin bir borcun ibrası şeklinde yapılması hibe akdinde rücu engelleri olarak görülmektedir. Tezin gayesi, Mecelle'de hibe akdini Türk Borçlar Kanunu ile mukayeseli bir şekilde incelemektir.
Özet (Çeviri)
Ceylan, Mücahit, Deed of Gift in Medjelle, Master's Thesis, Advisor: Assoc. Prof. Belkıs Konan, 131 p. The necessity for a civil code, that appearanced from the political, legal and economic stipulations of the Ottoman Empire in last century, caused to varied views about the basis of the code. The diverse of the idea was on if adopt Code Civil or not to legislate a new law based on fıqh. Eventually, the opinion represented by Ahmet Cevdet Pasha was adopted, and Medjelle, the first civil code and code of obligations in Turkish legal history, was prepared. This nineteenth-century Ottoman code of laws known as Mecelle is often stated to be product of the judicial evolution of the Ottoman Empire. And based İslamic Law especially fıqh of Hanefi. This code consists of a prelude and sixteen books. Deed of gift drew up inter 833-880 articles of Medjelle. Cause of action of deed of gift is to do a settlement. Contracting parties of this contract are donor and donee. Delivering ownership of commodity to donee is required for privity of contact. The commodity must be specific, known, legal and be a part of property of donor. Only fully competents can do deed of gift in principle. As partial competents can do this contract with approval of legal representatives; partial disabled and fully disabled persons can not. In regard of Medjelle, the deed of gift can be make is as below: voluntary gift, gift of claim, money order, gift of commodity that under coownership, gift of commodity that together other things, short delivery and challenge grant. For deed of gift; recovery, invalidity and abrogation are reasons of consummation. As for deed of gift a acquisitive transaction ex parte; it can be ended before or after collect conceivably. For Medjelle; there are some restraints in case of recovery. These are is as below: cognation, marriage, keeping donor a quid pro quo, consuming or perishing of gift, being an inseperable outhgrowth with gift, death of donor or donee, disappropriate of commodity by donee, make deed of gift for acquire merit and conclude a contract in the form of release aggrement. The goal of this thesis is to examine the deed of giftin Medjelle collate with Turkish Code of Obligations.