Üzeyir Hacıbeyli'nin 'Er ve Arvad', 'O Olmasın Bu Olsun' ve 'Arşın Mal Alan' isimli piyeslerinin incelenmesi
Analysis Üzeyir Hacıbeyli's operettas named 'Er ve Arvad', 'O Olmasın Bu Olsun' and 'Arşın Mal Alan'
- Tez No: 298202
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERHAT TAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Edebiyatı, Operet, Piyes, Komedi, Üzeyir Hacıbeyli, Azerbaijani Literature, Operetta, Piece, Comedy, Üzeyir Hacıbeyli
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 427
Özet
Üzeyir Hacıbeyli, 20. yüzyıl başlarından itibaren faaliyet göstermeye başladığı gazetecilik, yazarlık ve musiki çalışmalarıyla Azerbaycan sanat ve edebiyat hayatına büyük katkılar yapmış önemli bir sanatkârdır. Doğu toplumları içinde meydana getirilen ilk opera eserinin de yazarı ve bestecisidir. İçinde yaşadığı toplumun aksaklıklarını mizah yoluyla ortaya koymaktan çekinmeden, sahne eserleri yoluyla halkını eğitmeye gayret göstermiştir.Bu çalışma, Üzeyir Hacıbeyli'nin ?Er ve Arvad?, ?O Olmasın Bu Olsun? ve ?Arşın Mal Alan? isimli komedi türündeki piyeslerinin Azerbaycan Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarılması ve muhteva bakımından incelenmelerinden ibarettir.Üzeyir Hacıbeyli'nin bahsedilen üç piyesinde, Azerbaycan'ın 20. yüzyıl başlarındaki toplum yapısına ve hayat tarzına ışık tutulmuş, toplumsal gelişmenin önünde engel olarak görülen bazı gerici fikirler mizahî bir üslupla tenkit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Üzeyir Hacıbeyli is a significant artist who has made important contributes to Azarbaijani art and literature life with his journalism, authorship and musical works which he has started from the beginning of the 20th centuries first years. He is the writer and composer of the very first opera which composed in the eastern societies. He has tried to educate publicity by using his stage plays without hesitation to show the defects of the society which he lives in.This study consists the translations of the comedy pieces named ?Er ve Arvad?, ?O Olmasın Bu Olsun?, ?Arşın Mal Alan? and analysis in terms of contents.In these mentioned 3 pieces of Üzeyir Hacıbeyli?s, a light has been thrown onto the structure of the society and life style of Azerbaijan in the beginning of the 20th century and some of the ideas which are accepted as a backward ideas and obstacles that put down devolopment of society has been criticised with humorous style.