Avrupa Birliği'nin Akdeniz politikası
Mediterranean policy of the European Union
  1. Tez No: 298201
  2. Yazar: AYDAN ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. NAİL ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Bölgesi, Akdeniz İçin Birlik, Barselona Süreci, Akdeniz İşbirliği, Mediterranean Region, Union for Mediterranean, Barcelona Process, Mediterranean Partnership
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Akdeniz Bölgesi stratejik bir coğrafya olarak uluslararası aktörlerin her zaman dikkatini çekmiştir. Farklı kültür ve uygarlıkların bulunduğu bu coğrafyanın okyanuslara açılan su yolları ile petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarına sahip olması bölgenin önemini daha da artırmaktadır. Avrupa Birliği kuruluşundan itibaren Akdeniz Bölgesi'ni ilgi alanı olarak belirlemiştir. Bu kapsamda Birlik, Akdeniz Bölgesi'ne yönelik çeşitli politikalar geliştirmiştir. İlk olarak ticari işbirliğini geliştirmeye yönelik politikalar uygulanmıştır. Ancak sadece ticari ilişkilerin geliştirilmesinin yeterli olmadığını gören Avrupa Birliği bölgeye yönelik daha kapsamlı bir politika oluşturmaya çalışmıştır. 1995 yılında ortaya çıkan Barselona Deklarasyonu bu çabanın bir sonucudur. Ancak bu süreç Ortadoğu Bölgesi'ndeki çatışmalar nedeniyle kesintiye uğramıştır. 2008 yılında Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Akdeniz İçin Birlik politikasının temelini atmıştır. Günümüzde Avrupa Birliği'nin Akdeniz Bölgesi'ne yönelik uyguladığı bu politika Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da meydana gelen çatışmalar nedeniyle askıya alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Mediterranean Region, as a strategic geography, always attracted the attention of international actors. Different cultures and civilizations, waterways that opened to oceans and natural energy sources like gas and oil are increasing the importance of the region. Since the establishment of the European Union, it has identified the Mediterranean Region as an area of interest. In this context the Union has developed a range of policies towards the Mediterranean Region. First, the policies were implemented to improve commercial cooperation. But after that the European Union decieded to create more comprehensive policies towards the region. The Barcelona Declaration is a result of these effort. However, this process was interrupted due to the conflict in the Middle East Region. French President Nicolas Sarkozy laid the foundation of the Union for Mediterranean in 2008. Today the European Union is implementing this policy on the region but conflicts that occured on the Middle East and North Africa regions have paused the process.