Anadilde eğitim ve Türkiye uygulaması
Education in mother tongue and Turkey?s practice
- Tez No: 298221
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN ÇAĞIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Education and Training, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Azınlıklar, Azınlık Hakları, Anadil, Anadilde Eğitim Hakkı, Uluslararası Belgelerde Anadilde Eğitim, Minorities, Minority Rights, Mother Tongue, Right of Education in Mother Tongue, Mother Tongue Education in International Documents
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada genel olarak azınlık hakları, anadil ve anadilde eğitim hakkı ile Türkiye ve bazı Avrupa ülkelerindeki anadilde eğitim hakkı uygulamaları mukayeseli olarak incelenmiştir.Birinci bölümde azınlık, azınlık hakları, anadil, dilsel haklar, eğitim hakları ve anadilde eğitim hakkı kavramına değinilmiştir.İkinci bölümde anadilde eğitim hakkı okulöncesi öğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim gibi farklı düzeylerde ele alınmıştır.Üçüncü bölümde Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Birliği belgeleri ve diğer evrensel ve bölgesel belgelerdeki anadilde eğitim hakkına ilişkin hükümler analiz edilmiştir.Dördüncü bölümde Osmanlı İmparatorluğunda azınlıkların anadilde eğitim hakkı, Türkiye'de anadilde eğitim hakkına ilişkin yasal mevzuat ve anadilde eğitim hakkı uygulamaları değerlendirilmiştir.Beşinci bölümde ise İsveç, İspanya, Fransa ve Yunanistan'daki anadilde eğitim uygulamaları incelenmiş, bu uygulamalar farklı açılardan Türkiye'nin uygulamalarıyla mukayese edilmiştir.
Özet (Çeviri)
At this thesis, minority rights, the concept of mother tongue, right of education in mother tongue, linguistic and educational rights, and practices of education right in mother tongue at Turkey and some European Countries have been comparatively investigated.In the first chapter, the concept of minority, minority rights, mother tongue, right of education in mother tongue and other linguistic and educational rights have been defined.In the second chapter, the right of education in mother tongue on different levels such as pre-primary education, primary education, secondary education and higher education have been explained.In the third chapter, the provisions related to education right in mother tongue at the documents of United Nations, (UN) Council of Europe, (COE) Organization for Security and Cooperation in Europe, (OSCE) European Union (EU) and other global and regional organization have been analyzed.In the fourth chapter, the right of education in mother tongue at Ottoman Empire, Turkish positive law concerned with this right and Turkish practices have been evaluated.In the fifth chapter, primarily practices of Sweden, Greece, France, and Spain have been examined, compared and contrasted with Turkish practices from different perspectives.