20. yüzyıl başlarında Bursa'da eğitim öğretim faaliyetleri
The education instruction activities in Bursa at the beginning of the 20th century
- Tez No: 298261
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Bursa, Eğitim Öğretim, Mektep, Hudâvendigâr, İstatistik, Bursa, Education Instruction, School, Hüdavendigar, Statistics
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
?20. Yüzyıl Başlarında Bursa'da Eğitim Öğretim Faaliyetleri? adlı tezimizin amacı, Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyıldaki modernleşme sürecinde, eğitim öğretim alanında Bursa'nın yerini tespit etmek ve bu konuda istatistikî bilgiler vermektir. Çalışmamız 20. yüzyılın başı ile sınırlandırılmıştır. Tezimizin ana kaynağını Hudâvendigâr Vilâyeti Salnâmeleri, Maârif Salnâmeleri ve Devlet Salnâmeleri oluşturmaktadır. Salnâmelerden elde edilen bilgiler, arşiv belgeleri ve telîf eserlerle takviye edilerek desteklenmeye çalışılmıştır. 20. yüzyıl başlarında Bursa Sancağı'nda (yıllara göre değişmekle birlikte); 1 Vilâyet Maârif İdaresi ve merkeze bağlı Mudanya, Mihaliç, Adranos, Kirmasti, Gemlik ve Pazarköy kazalarında birer maârif şubesi, 654'ü eski usûl 33'ü yeni usûlde olmak üzere toplam 687 ibtidâî mektebi, Bursa Sancağı ile bağlı kaza ve bucaklarda 9 Rüşdiye, 1 İnas (kız) Rüşdiyesi, 1 Mülkî İdâdî, 1 Askerî İdâdî, 1 Dârülmuallimîn, 33 Medrese, 1 Sanâyi Mektebi, 1 Zirâat Mektebi, 1 Harîr Dârüttalîmi, 1 Harîr Dârüttahsîli, 1 Hadîka-i İrfân ile gayrimüslimlere ait 3 İdâdî, 36 Rüşdiye ve 151 İbtidâiye mektebi bulunmaktadır. Ayrıca 1 Amerikan Mektebi, 3 Fransız Mektebi ve 1 de Rus Mektebi mevcuttur.
Özet (Çeviri)
The purpose of our thesis called `The Education Instruction Activities in Bursa at the beginning of the 20th Century? is to ascertain the place of Bursa during the process of modernization in the area of Education in the 19th century in Ottoman Empire and to give statistical information about this issue. Our work is restricted with the beginning of the 20th century. The main sources of our work are The Annuals of Hüdavendigar Province, the Annuals of the Ministry of Education and the Annuals of the Government. The information from the Annuals are tried to be assisted with the copyright literature. In Bursa at the beginning of the 20th century (may change according to years), there are 1 Education Administration Office of the Province, Agency Offices adherent to the Center in the counties of Mudanya, Mihaliç, Adranos, Kirmasti, Gemlik and Pazarköy, 687 primary schools ( İbtîdâi ) including 654 primary schools in the old procedure and 33 primary schools in the new procedure, 9 Secondary Schools ( Rüşdiye ) in the counties and subdistricts adherent to the center, 1 Girls Secondary School, 1 Civilian High School ( Mülkî İdâdî ), 1 Military High School, 1 Teacher High School ( Dârülmuallimîn ), 33 Medressehs, 1 Industry School, 1 Agriculture School, 1 Silk-Making Training School ( Harîr Dârüttalîmi), 1 Silk-Making Education School ( Harîr Dârüttahsîli), 1 Hadika-i Irfan and 3 High Schools, 36 Secondary Schools and 151 Primary Schools belonging to non-Muslim people. Additionally, there are 1 American School, 3 French Schools and 1 Russian School.