Tükenmişlik ve iş tatmini arasındaki ilişki: Kule personeli üzerinde bir araştırma
The relationship between burnout and job satisfaction: A study on the tower personnel
  1. Tez No: 298260
  2. Yazar: SENA BERBER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BELGİN AYDINTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş tatmini, Örgütsel stres, Stres, Burnout, Job Satisfaction, Organizational Stress, Stress
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın temel amacı çalışanları olumsuz yönde etkileyen tükenmişlik sendromunun düzeyinin belirlenmesi ve tükenmişliğin iş tatmini üzerindeki etkisinin incelenmesidir.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm tükenmişlik kavramının, ikinci bölüm ise iş tatminini açıklandığı teorik kısımdan oluşmaktadır. Üçüncü bölümde ise çalışanların tükenmişlik düzeylerinin iş tatminleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla bir kamu kurumunda yapılan araştırmaya yer verilmiştir.Araştırmanın amacına uygun olarak 3 bölümden oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. İlk bölüm çalışanların demografik özelliklerine ilişkin (yaş, cinsiyeti medeni durum, eğitim durumu ve çalışma süresi) sorulardan oluşmaktadır. Araştırmanın ikinci bölümünde çalışanların tükenmişlik düzeylerini belirlemeye yönelik 22 maddeden oluşan Maslach Tükenmişlik ölçeği kullanılmıştır. Anketin son bölümünde ise 36 maddeden oluşan Spector'un İş Tatmini ölçeği kullanılmıştır.Araştırmaya Esenboğa Havalimanında çalışan hava trafik, hava enformasyon ve hava muhabere birimlerinde vardiyalı olarak çalışan 171 kişi katılmıştır. Araştırma sonuçları, SPSS 15.0 programı kullanılarak değişkenlerin özelliğine göre korelasyon analizi, Mann-Whitney U testi ve Kruskall-Wallis H testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırma sonucuna göre, çalışanların tükenmişlik düzeyi ile iş tatmini arasında anlamlı ve ters yönde bir ilişki vardır ve tükenmişlik düzeyi artıkça iş tatmini azalmaktadır. Sonuçlar beklentilere uygun şekilde çıkmıştır. Ancak demografik faktörlerle tükenmişlik arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study composed of three main parts. First and second parts consist of theoretical framework which explains the concepts of burnout and job satisfaction. In the third part, a survey aiming to identify the effect of employee?s burnout levels on job satisfaction in a public organization is examined.Related to the aim of this study, a questionnaire consisting of three parts has been prepared. The first part includes questions about the demographic variables of the employees (age, gender, marital status, education and working period). In the second part of the questionnaire it has been used the Maclach Burnout Inventory, consists of 22 statements to measure employees? Burnout level. The third part is composed of 36 statements belong to Spector?s Job Satisfaction Inventory.The survey carried out with 171 employees working in shifts at Air Traffic, Air Information and Air Communication departments of Esenboğa Airport. The research results were evaluated by the correlation analysis, Mann-Whitney U test and Kruskall-Wallis H test using SPSS 15.0 software.The results of application showed that there is a negative relationship between employees? burnout level and job satisfaction, that is, an increase in burnout level decreases job satisfaction. These findings are in line with the expectations. However, a statistically significant relationship has not been found between `demographic variables and employees? burnout level.