Rızaeddin Fahreddin'in edebi eserleri üzerine dil ve üslup incelemesi
Rızaeddin Fahreddin?s stylistic analysis of literary works on the language
  1. Tez No: 298262
  2. Yazar: METİN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rızaeddin Fahreddin, Kelime Türleri, Kelime Grupları, Cümleler, Dil ve Üslup, Rızaeddin Fahreddin, Word Types, Word groups, Sentences, Language and Style
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
Bu çalışmamızda Kazan Türklerinin önde gelen isimlerinden Rızaeddin Fahreddin'in Esma yaki Amel ve Ceza, Selîme yaki İffet adlı edebî eserlerinde dil ve üslup özellikleri ele alınmıştır. Bu eserler transkribe edilmiştir. Eserler transkribe edilirken Arap harfli metinler esas alınmıştır, Kiril harfli metinlerden de kontrol sağlanmıştır. Rızaeddin Fahreddin'in yazarlığı, bu eserlerindeki üslup özellikleri, eserlerinde kullandığı anlatım biçimleri ele alınarak örneklendirilmiştir. Çalışmamızda Rızaeddin Fahreddin'in hayatıyla ilgili ?Giriş? bölümünde bilgi verilmiştir. İncelememizde kelime türleri; isim, sıfat, zamir, zarf, edat ve fiiller ele alınmıştır ve örneklendirilmiştir. İsim çekim ekleri ve fiil çekim ekleri ayrıntılı bir şekilde incelenerek örneklendirilmiştir.Çalışmamızda kelime grupları ele alınmıştır ve örneklendirilmiştir.Çalışmamızda cümle, cümle türleri ele alınarak örneklendirilmiştir.İncelememiz sırasında faydalandığımız kaynaklar, ele aldığımız konularla ilgili bilgi elde edilebilecek kaynaklar ?Kaynakça? bölümünde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a leading figure in Kazan Turks Rızaeddin Fahreddin's“Esma yaki Amel ve Ceza”,“ Selîme yaki İffet”language and stylistic features of his literary works have been discussed. These works have been transcribed. While transcription works based on texts written in Arabic letters, texts in Cyrillic script has been checked. Rızaeddin Fahreddin's, literary personality and his works are exampled by using Rızaeddin Fahreddin's works and citation is given.The information about His works are given the shortly. The names of the works above and their summaries are given.. The stylistic features of literary novels, illustrated by taking the works of narrative styles used.In our study ,RızaeddinFahreddin?s Works and his life are mentioned in the“Introduction”section. In our study, types of words; nouns, adjectives, pronouns, adverbs, prepositions,connectors and verbs are examined and exampled. Noun suffixes and verb suffixes are exampled by examining in detail.In our study, groups of words are examined and exampled. In our study, sentence are exampled by using sentence types are examined. During our study our using resources, and resources that can be obtained information about the issues mentioned are given in“Bibliography”chapter.