İdari yargıda Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun uygulanması
Application of Law on Civil Procedure in administrative justice
- Tez No: 298284
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SEZGİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İdari Yargı, İdari Yargılama Usulü, Hukuk Muhakemeleri Kanununa Atıf, Bilirkişi, Derdestlik, Administrative Justice, Administrative Judicial Procedure, Refer to Law on Civil Judicial Procedure, Court Expert, Pendent
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 31. maddesinde; ?hâkimin davaya bakmaktan memnuiyeti ve reddi, ehliyet, üçüncü şahısların davaya katılması, davanın ihbarı, tarafların vekilleri, feragat ve kabul, teminat, mukabil dava, bilirkişi, keşif, delillerin tespiti, yargılama giderleri, adli yardım hallerinde ve duruşma sırasında tarafların mahkemenin sukûnunu ve inzibatını bozacak hareketlerine karşı yapılacak işlemlerde? Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükümlerinin uygulanacağı ifade edilmek suretiyle bu müesseselere atıf yapılmıştır. Yargılama usulleri arasında kendine has özellikleri ile yer bulan idari yargılama usulünde medeni usul hukukundan faydalanılması sadece atıf yapılan bu müesseselerle sınırlı değildir. Zira idari yargılama usulü hukukunun genç ve sürekli değişen bir içtihat hukuku olması sebebiyle, atıf yapılmamasına rağmen, medeni usul hukukunda yer alan bazı müesseselerden de faydalanılmaktadır. Medeni yargılama hukuku müesseseleri idari yargılama usulünün özellikleri ile bağdaştığı şekliyle uygulama alanı bulabilmektedir.Çalışmamızda, hukuk usulüne ilişkin 1086 sayılı Kanun ile 6100 sayılı Kanun düzenlemelerine yer verilmek suretiyle bu müesseselerin idari yargılama usulünde nasıl uygulandığı ve bundan sonra nasıl uygulama alanı bulabileceği hususuna değinilmiştir. Medeni yargılama usulü müesseselerinin uzun zamandır uygulanıyor olmasına rağmen atıf yapılan müesseselerin İdari Yargılama Usulü Kanununda düzenlenmesine ilişkin temenniler hala güncelliğini korumaktadır. Çalışmamızda Hukuk Muhakemeleri Kanununa atıf yapılmamasına rağmen uygulanan müesseselere dikkat çekmek suretiyle İdari Yargılama Usulünde öngörülen düzenlemenin 31. madde de atıf yapılan müesseselerle sınırlı olmaması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 31st article of 2577 administrative judicial procedure law stated that the civil judicial provisions would act and had been referred to pleased of judge and prohibition, license, third parties participation to the case, reputation of case, the assignees of the parties, waive and agree, collateral, counter-lawsuit, expert witnesses, viewing, evidence detection, trial expenses, and in the case of legal aid and in the processes that would be done against actions which disrupt safety and tranquility of the court. To be utilized from civil procedure law among judicial proceedings which take place in trial procedures is not limited to this institution that referred to. Because administrative judicial procedure law proceedings are due to young and ever-changing, though not to give references, it is taken benefit from some institutions that take place in civil law procedures. As civil judicial law proceedings institutions are associated with the characteristics of administrative judicial procedure may find application area.In our study, it is taken place procedural law, Law No. 1086, Law no 6100 and regulations of law and mentioned how these institutions to be applicated in administrative judicial procedure and from now on how to find application area. Although civil judicial procedure institutions have been implemented for a long time, the wishes regarding to establishments referred to administrative judicial procedure act for regulating the institutions still remain up to date. In our study, while cannot refer to the Law on Civil Judicial Procedure, by drawing attention the institutions that applied, it is concluded that the regulation prescribed in jurisdiction proceedings should not be limited to institutions referred to article 31st .