TBMM üyelerinin çevre sorunlarına yaklaşımı, kentleşme ve çevre sorunları bilim dalı
Approach of the members of the TBMM (Grand National Assembly of Turkey) to the environmental problems, urbanization and environmental problems department
  1. Tez No: 298324
  2. Yazar: MEHMET BAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Sorunları, Çevre Bilinci, Ekoloji, Parlamento, Parlamenter, Environmental Problems, Environmental Consciousness, Ecology, Parliament, Parliamentarian
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tezin amacı, çevre politikalarına esas teşkil eden yasal düzenlemelerin yapıldığı TBMM'de parlamenterlerin, çevre sorunları konusundaki duyarlılığını, yaklaşımlarını, ilgisini bir alan araştırmasına dayanan verilerle ortaya koymaktır. Tez, 23. Dönemde TBMM'deki 550 parlamenteri kapsamaktadır. Tez anket tekniği, literatür taraması ve gözlem ile sınırlı tutulmuştur.Tezde anket çalışması için öncelikle anket soruları belirlenmiş, çalışmaya esas teşkil eden parlamenterlerle yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Çıkan sonuçlar farklı kategoriler dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Oluşan tablo ve grafikler değerlendirmeye tabi tutularak analizler yapılmış, tezin teorik bölümüyle bir bütünlük içerisinde yorumlanarak tez tamamlanmıştır.Türkiye'de çevre alanında önemli gelişmeler sağlanmış, ancak çevre konusunda halen çözüm bekleyen planlama, uygulama ve denetleme mekanizmalarında bir dizi darboğaz bulunmaktadır. Bunları çözmek ise büyük ölçüde tüm ilgi gruplarının, gerçek anlamda bir işbirliği ve eşgüdüm ortamı yaratmaları ile mümkün olabilecektir.Bugün Türkiye'de Çevre politikasının sürekliliğe kavuşması için, TBMM'ne önemli görevler düşmektedir. Parlamentonun bu görevi çevre hukuku, çevre kurumsallaşması ve çevre politikaları gibi çevre yönetiminin çeşitli açılarından ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Çevre Komisyonunun varlığı, bu bakımdan büyük bir boşluğu doldurarak, TBMM'deki çevre faaliyetlerinin birinci elden yürütülmesini sağlamaktadır.Özetle çevresel kavramların karışıklığı gibi, TBMM üyelerinin de bir çok çevresel konuya yaklaşımındaki farklılıklar yapılan anket çalışması neticesinde açıkça görülmüştür. Bütün bunlara rağmen çevre konusu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemi artarak gelişecek, hukuksal alt yapısı oluştukça uygulamada da netliğe ulaşılacaktır. Çevre duyarlılığının artırılmasında TBMM üyelerine önemli görevler düşmesine karşılık, bu konuda aileler, okullar, sivil toplum örgütleri ve bir çok kamu kuruluşunun da çok daha duyarlı olması gerektiği bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
The objective of this dissertation is to demonstrate the sensitivity, approaches, and interests with regard to the issue of Environmental Problems, of the parliamentarians in the TBMM where the legal arrangements that constitute a basis for the environmental policies are enacted, through data based on an in-situ study. The thesis covers 550 parliamentarians in the 23rd Term in the TBMM. The thesis was kept limited to the questionnaire technique, literature scanning, and observation.In the thesis, primarily the questions of the questionnaire were determined and face-to-face interviews were made with the parliamentarians, subjects of the study. The results obtained were evaluated by taking the varied categories into account. The tables and graphs composed were put to an assessment and analyses were conducted, and the thesis was completed by construing them in the manner that is in integrity with the theoretical section of it.In Turkey, significant improvements were ensured with regard to the field of environments but still a series of bottlenecks in terms of planning, implementation, and supervision mechanisms that still await solution are available. Solution of them will be possible to a substantial extent thanks to the fact that an actual cooperation and coordination atmosphere is created by all the related groups.Today, the TBMM is obliged to carry out important duties in order to provide the Environmental Policy with sustainability in Turkey. This task of the Parliament appears through the different angles of environmental management, such as environmental law, environmental institutionalization, and environmental policies. Moreover, existence of an Environmental Commission fills a substantial gap on this ground and ensures that the environmental activities in the TBMM are carried out at first hand.In sum, like the complexity of the environmental concepts, the differences in the approaches of the members of the TBMM to numerous environmental issues were clearly seen as a result of the questionnaire study conducted. Despite all these facts, the importance of the issue of environment will improve in our country as in elsewhere in the world and it will reach at clarity in implementation as long as its legal infrastructure is constituted. Although in the increase of environmental awareness TBMM members are to undertake significant tasks, it is a reality that the families, schools, non-governmental organizations and numerous public institutions are to be more sensitive.