Martin Heidegger'de teknoloji problemi
The problem of technology in Martin Heidegger's philosophy
  1. Tez No: 298430
  2. Yazar: NAZLI YAREN KIRMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Heidegger, Dasein, tekhne, aletheia, physis, gestell, sanat, Heidegger, Dasein, tekhne, aletheia, physis, gestell, art
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Grubu Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı, Martin Heidegger'in teknolojiye bakış açısını, ortaya koymak ve çözüm önerisini belirtmektir. Teknoloji problemi ele alınırken konunun daha iyi anlaşılıp yorumlanabilmesi için Heidegger'in ontolojisine de yer verilmiştir. Çalışmada temel olarak, Martin Heidegger'in kendi kitapları ve Heidegger hakkında yazılan kitap, makale ve tezlerin içeriklerinden elde edilen veriler değerlendirilmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde, ele alınan problem durumu, çalışmanın önemi, amacı, sınırlılıkları, kullanılan yöntem açıklanmış ve konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalara yer verilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde Heidegger'in ontolojik fikirlerine yer verilmiş ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Dasein kavramından ve özelliklerinden bahsedilmiştir.Çalışmanın üçüncü bölümünde Heidegger'in teknolojiye ilişkin görüşlerinden bahsedilerek teknolojinin yeniden sorgulanması gerekliliği ve temel kavramlar ele alınmıştır.Çalışmanın dördüncü bölümünde ise Heidegger'e göre teknolojinin tehlikesinin ne olduğu açıklanmıştır. Daha sonra Heidegger'in tehlike olarak ortaya koyduğu fikirlere karşı çözüm önerisinden söz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to produce Martin Heidegger?s perspective of technology and to state Heidegger?s suggestion of solution. When considering the technology problem, for a better understanding of the issue also included the Heidegger?s ontological wievs. Work as the basis, datas from the contexts of Martin Heidegger?s own books and books, articles and thesis on Heidegger had been evaluated.In the first part of this work includeds the problem of the work, importance of the work, purpose of the work, limits of this work, research method of the work and also some researches had been included.In the second part of this work Heidegger?s ontological views had been included and had been discussed in detail. The concept of Dasein and its characteristics had been mentioned.In the third part of this work Heidegger?s views about technology had been mentioned, the necessity of questioning technology and basic concepts had been dealt.In the forth part of this work the what the danger of technology acoording to Heidegger had been explained. Then the suggestion of solution against the views as the danger posed by Heidegger had been mentioned.