Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda okutulan Fransızca öğretimi ders materyallerinin metotsal yönden incelenmesi: Je Parle Français ve Je Voyage en Français
The methodical analysis of the French course materials used in the public schools: Je Parle Français and Je Voyage en Français
- Tez No: 298431
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN HADDAD
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, ana dil, program, yabancı dil öğretim teknikleri ve yöntemleri, öğretim materyalleri, Mother tongue, target language, language teaching programme, language teaching technics and methods, materials
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 379
Özet
Bu çalışmada, birinci yabancı dil Fransızca öğretiminde (Je Parle Français ve Je Voyage En Français) kullanılmış ve kullanılmakta olan ders kitaplarının eğitsel, fiziksel ve yöntemsel içeriğinin sunumundan kaynaklanan sorunlar ele alınmış ve bu sorunların yeni yaklaşımlarla yorumlanarak Fransızca öğretimine katkı sağlaması amaçlanmıştır.Yabancı dil öğretimi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de eğitim-öğretim alanında en çok önem verilen alanlardan biridir. Fakat eğitim-öğretimde başarısız olduğumuz alanlardan biri de yabancı dil öğretimidir. Bu bağlamda, ülkemizin içinde bulunduğu durum, onca harcanan emek ve zaman kaybı düşünüldüğünde hem Fransızca hem de diğer dillerin öğretiminde yeteri kadar başarı gösterdiğimiz söylenemez. Üstelik Fransızca'nın okullarda her geçen gün daha az tercih edilmesi ve ders kitapları içeriklerinin uzun yıllar gözden geçirilmemesi, Fransızca öğretiminin en temel sorunlarındandır.Çalışmada, ilköğretim ve ortaöğretim birinci yabancı dil Fransızca öğretimi ders kitapları (Je Parle Français ve Je Voyage En Français) başta, 1739 sayılı Türk Millî Eğitim Temel Kanunu'na ve ders araç-gereçleri için hazırlanan yönetmeliklerle yönergelere göre incelenmiştir.Kavramsal çerçevede ise, tezi destekleyen ve sorunun daha iyi tanınmasını sağlayan bilgilere yer verilmiştir. Yabancı dil Fransızca öğretimiyle ilgili olabilecek konular (dil ve dil tanımları, Avrupa Birliği çerçevesinde dil öğretimi çalışmaları, yabancı dil öğretimi unsurları öğrenci, öğretmen ve programlar, dil öğretim ilkeleri, teknikleri, yöntemleri) taranmış ve yabancı dil Fransızca öğretiminin çerçevesi çizilmiştir. Sonrasında birinci yabancı dil Fransızca öğretimi ders kitapları eğitsel, fiziksel ve yöntemsel sorunlarına çözüm aranmıştır.Tüm bu çalışmalar sonucunda, Fransızca öğretiminde hem ders kitabından, hem de diğer etmenlerden kaynaklı sorunların çözümüne getirilen önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the problems of the French course books ( used and being used) caused by the presentation of the methodical, educational and physical contents are evaluated and it is aimed to provide contribution to French instructions by interpreting new approaches.In our country, language teaching is one of the most significant components of education as it is all over the world. However, it is the field in which we are the least successful. When we consider spent time, concerted effort made and the result of these studies, it can be said that we are successful in teaching neither french nor other languages. Furthermore, at present, French Language teaching is becoming less and less common at schools and contents of the course books hasn?t been checked for many years. And these cause the basic troubles of the French courses.In this study, primary and secondary french course books (Je Parle Français and Je Voyage En Français) are reviewed according to basic law of Turkish National Education Policy numbered 1739 and regulations and policies related to course equipments.In conceptual dimension, there is information supporting the thesis. Subjects (language, EU language teaching works ,methods, techniques,,.....) which might be related to French Language teaching have been scanned and basic rules are emphazised. Subsequently, it is tried to find solutions for the methodical, physical and educational problems of the course books.As a result of these works, suggestions for the solutions of the problems caused by both course book and by the other factors are mentioned here.