Üniversite öğrencilerinin ruhsal durumları ve intihar olasılığının belirlenmesi
Psychiatric symptoms and suicide probability level and determination of university students
  1. Tez No: 298871
  2. Yazar: YASEMİN KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERPİL TÜRKLEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Genç, hemşirelik, intihar, intihar olasılığı, üniversite öğrencileri, Adult, nurse, suicide, the possibility of suicide, universty students
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma üniversite öğrencilerinin ruhsal durumları ve intihar olasılığını belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini 2010-2011 yılında Mersin Üniversitesi'ne bağlı lisans düzeyinde eğitim veren fakülte ve yüksekokullarında örgün öğrenim gören, 1015 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri (KSE) ve İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) kullanılmıştır.Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, frekanslar gibi tanımlayıcı istatistiklerle Pearson Ki-Kare testi, t testi, Tek yönlü (One way) ANOVA testi, Bonferroni ve LSD testleri kullanılmıştır.Araştırmaya katılan öğrencilerin 275'i (% 27,1) 17-20, 698'i (% 68,8) 21-25, 42'si (% 4,1) 26-30 yaş grubundadır. Öğrencilerde KSE puan ortalamasına göre, en fazla görülen semptomlar; obsesif kompulsif semptom, depresyon ve paranoid düşünce bulgusudur. Semptom düzeyleri arttıkça intihar olasılığının da arttığı görülmüştür. İntihar olasılığı açısından, 17-20 yaş grubunda olanların ve kadınların intihar riskinin diğerlerine göre daha riskli olduğu belirlenmiştir. Anne-baba eğitimi, gelir durumu, okuduğu bölüm, aile tipi, psikiyatrik tedavi görme durumu, sosyal aktivite gibi faktörlerin intihar olasılığını etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study of university students and psychiatric symptom levels and the cross was carried out in order to define the likelood of suicide. Sample of the study in 2010-2011 of the Universty of Mersin studying at the undergraduate level of formal education faculties and collages 1015 universty students. Data were collected Personal Information Form, Brief Symptom Inventory (BSI) and the Suicide Probability Scale (SPS) were used.The evaulation of the data mean, standart deviation, frequencies, descriptive statisticssuch as Pearson?s chisquare test, t test, one-way (one way) ANOVA test, Bonferroniand LSD tests were used.275 students participated in the study (%27,1) 17-20, 698 (%68,8) 21-25, 42 (%4,1) 26-30 age group. The average score of the students according to BSI, the most common symptoms are obsessive- compulsive symptoms, depression and paranoid ideation findings. Symptom levels were also increased with increasing the probability of suicide. In the terms of the possiblity of suicide, suicide risk, women and 17-20 age group, those who were more risky than others. Parent education, income level, family type, visual status of psychiatric treatment, social activity were affected by factors such as possibility of suicide.