Yoğun bakım ünitesinde A. baumannii e nfeksiyonu, risk faktörleri ve antibiyotik direnç durumları
Intensive care unit A. baumannii infection, risk factors and antibiotic resistance cases
- Tez No: 298936
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: A. baumannii, antibiyotik direnci, yoğun bakım ünitesi, A. baumannii, antibiotics resistance, intensive care unit
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Yoğun bakım kökenli enfeksiyonlara neden olan patojenler arasında Acinetobacter'ler önemli bir yer tutmaktadırlar. Biz bu çalışmamızda, solunumsal yoğun bakımımda kültürlerinde A. baumannii üreyen hastalara ait demografik verileri, klinik özelliklerini ve yıllar içerisinde antibiyotik direnç durumunu değerlendirmeyi amaçladık.Materyal ve metod: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıklar Solunumsal Yoğun Bakım Ünitesi'nde Ağustos 2006 ? Haziran 2010 tarihleri arasında yatan hastalarda, laboratuara gönderilen örneklerin kültür sonuçlarında, Acinetobacter baumannii üremesi olan hastalar çalışmaya dahil edildi. A. baumannii enfeksiyonunda risk faktörlerinin belirlenmesine yönelik; yaş, cinsiyet, ilk 48 saat içinde başlanmış olan antibiyotik tedavileri, sigara içme öyküleri, eşlik eden komorbiditeler, sistemik steroid uygulanma öyküsü, dopamin infüzyon ihtiyacı, kültür antibiyogram sonuçları, NIMV ve İMV uygulamaları ve uygulanma süreleri, hastanede kalış süreleri, APACHE II, SOFA skorları ve sonuç (yaşayan, ölen) değerlendirildi.Bulgular: : Toplam 70 olgu değerlendirildi. Hastaların 45'i (%64.3) erkek, 25'i (% 35.7) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 62.36 ± 16.8 yıl, sigara içme miktarı 57.27 ± 33.3 paket/yıl, sistemik steroid kullanım %45.7, ilk 48 saat içinde antibiyotik tedavisi alma %97.1, dopamin infüzyonuna gereksinim %85.7, ek hastalık bulunma %94.3 oranındaydı. Gerçekleşen mortalite oranı %87.1 idi. NIMV'a 43 hastada, IMV'a 66 hastada ihtiyaç duyuldu. APACHE II skoru 24.69 ± 8.37 ve SOFA skoru 10.43 ± 3.42 idi. Örneklerin izole edildiği yerler; kan (%47), trakeal aspirat (%31), idrar (%8.3), yara yeri (%8.3), kateter (%4.8) olarak bulundu. Hastaların %41.4'üne (29 hasta) ilk 48 saat içinde seftriakson başlanmıştı. Karbapenemlere ve sefaperazon/sulbaktamada karşı yıllar içinde artan oranda direnç tespit edildi. Kolitsin direnci yoktu. Sigara içme miktarı (p=0.05) ve hastanede kalış süresi ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki vardı (p=0.03).Sonuç: YBÜ'mizde A. baumannii'nin karbapenem grubu antibiyotik direnci önemli bir sorundu ve hastanede kalış süresinin uzaması ve sigara içme miktarı mortalite ile ilişkliydi.
Özet (Çeviri)
Objective: Acinetobacters have a significant place within pathogens causing infections arising from intensive care. Our objective in this study is to evaluate demographic data, clinical characteristics and antibiotic resistance conditions by years belonging to patients whom A. baumannii grew in respiratory intensive care cultures.Material and method:The patients who have hospitalized between August 2006 and June 2010 in Intensive Care Unit of Pulmonary Diseases Clinic of Dicle University Medical Faculty having Acinetobacter baumannii reproduction in their sample culture outcomes are included in the study. Age, sex, antibiotic treatments initiated within the first 48 hours, smoking stories, accompanying comorbidities, systemic steroid administration story, dopamine infusion requirement, culture antibiogram results, NIMV and IMV applications and application periods, duration of hospitalization, scores and outcomes (live, deceased) of APACHE II and SOFA has been evaluated in order to determine the risk factors of A. baumannii infection.Findings: 70 cases in total have been evaluated. 45 of the patients (64.3 %) were female, while 25 of them were (35.7 %) male. The average was 62.36 ± 16.8 years, smoking amount was 57.27 ± 33.3 packs / year, systemic steroid administration was 45.7 %, the rate of receiving antibiotics treatment within the first 48 hours was 97.1 %, dopamine infusion requirement was 85.7 %, and rate of additional diseases was 94.3 % among then patients. The actual mortality rate was 87.1 %. NIMV is required for 43 patients, while IMV is required for 66 patients. APACHE II score was 24.69 ± 8.37 and SOFA score was 10.43 ± 3.42. The samples were found to be isolated in blood (47 %), tracheal aspirate (31 %), urine (8.3 %), wound site (8.3 %), catheter (4.8 %). 41.4 of the patients (29 patients) had been started ceftriaxone within the first 48 hours. An increasing resistance over year has been detected in carbapenems and cephaperazon/sulbactamads. There was no cholistin resistance. There were a significant relation between smoking amount (p=0.05) and duration of hospitalization (p=0.03).Conclusion: The carbapenem type antibiotics resistance of A. baumannii in our intensive care unit was a significant problem and long durations of hospitalization and smoking amount was related to mortality.