Preeklampsinin metabolik sendrom kriterleri ile ilişkisi
The relatıonshıp between metabolıc syndrome crıterıa preeklampsıa
- Tez No: 298958
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE ENDER SOYDİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: preeklampsi, metabolik sendrom, insülin direnci, IGF-1, preeclampsia, metabolic syndrome, insulin resistance, IGF-1
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Gebelikte ortaya çıkan preeklampsi, sadece gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş olan ülkelerde bile önemli bir sağlık sorunur. Maternal ve fetal mortalite ve morbiditenin en önemli sebeplerinden birisi olmasına rağmen etyolojisi ve öngörümü hakkında kesin bilgiler yoktur. Amacımız metabolik sendrom kriterleri ve IGF-1 ile preeklampsinin ilişkisini araştırmak, ağır preeklampsinin öngörümünde etkili olup olmadıklarını belirlemektir.Bu çalışma 1 Aralık 2010-31 Mayıs 2011 tarihleri arasında DÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran 12 hafif preeklampsi, 36 ağır preeklampsi, 30 sağlıklı gebe üzerinde yapıldı. Çalışma kapsamına alınan gebeler arasında yaş, gravide, parite ve vücut kitle indeksi (VKİ) açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Hematolojik değerlerden hemotokrit değeri ağır preeklamptik olgularda çok anlamlı yüksek bulunurken, platelet ve lökosit değerleri açısından anlamlı fark bulunamadı. Biokimyasal değerlerden AST, ALT, LDH ve üre değerleri ağır preeklampsi grubunda daha yüksek olmakla birlikte hafif ve ağır preeklampsi grubunda yüksek bulundu. Albumin değerleri hafif preeklaampsi grubunda anlamlı olarak düşüktü. Kreatinin ve açlık kan glikozu açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Bebek kilo ve boy değerleri, ağır preeklampsi grubunda diğer gruplara göre anlamlı düşük bulunurken hafif preeklampsi ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark izlenmedi. Ağır preeklampsi grubunda VLDL değerleri çok anlamlı yüksek bulunurken LDL, HDL, trigliserit, total kolesterol, insülin, c-peptid, insülin direnci ve İGF-1 açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı (P>0.05).Sonuç olarak vücut kitle indeksleri aynı olan sağlıklı gebelerle karşılaştırıldığında preeklamptik gebelerde kan basıncı ve VLDL seviyeleri daha yüksek iken; LDL, HDL, trigliserit, total kolesterol, açlık glikoz, insülin, c-peptid, insülin direnci ve İGF-1 seviyeleri arasında anlamlı bir fark yoktu. Bu çalışma preeklampsinin oluşumunda metabolik sendrom ve İGF-1'in tek başına katkısının olmadığı kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia that occur in pregnancy, not only in developing countries is an important health problem even in developed countries. Maternal and fetal mortality and morbidity, although one of the most important reasons,why there is no definite information about the etiology and prediction about. Our objective criteria for the metabolic syndrome and to investigate the relationship between IGF-1 and preeclampsia, to determine whether they are effective in severe preeclampsia.This study were included between 1 December 2010 to 31 May 2011 Obstetrics and Gynecology Clinic of DUTF of 12 mild preeclampsia, 36 severe preeclampsia, 30 healthy pregnant women. In this study there was no significant difference in terms of the pregnant women included age,gravis, of parity and body mass index. Hematocrit values in patients with hematologic value very significantly higher in severe preeclampsia, found no significant difference in platelet and leukocyte values.Biochemical values of AST, ALT, LDH, and urea values are higher in patients with severe preeclampsia, mild and severe preeclampsia group were significantly higher.Albumin values were significantly lower in group mild preeklaampsi. Creatinine, and fasting blood glucose were not significantly different between the groups. Infant weight and length, severe preeclampsia found to be significantly low compared to mild preeclampsia and the control group showed no significant difference between.VLDL is very significantly higher in severe pre-eclampsia group and LDL, HDL, triglycerides, total cholesterol, insulin, c-peptide, insulin resistance and IGF-1 did not differ significantly between the groups in terms of. (P> 0.05).The result is the same as the body mass index and blood pressure in preeclamptic women compared to healthy pregnant women was higher levels of VLDL,but LDL, HDL, triglycerides, total cholesterol, fasting glucose, insulin, c-peptide, insulin resistance and IGF-1 levels were not significantly different between.ın this study,the development of preeclampsia metabolic syndrome and that it was concluded that the contribution of IGF-1 alone.