Farklı depolama şartlarında anilinle kaplanmış AISI 4140 sanayi çeliklerin korozyon özellikleri ve borik asitin (H3BO3) etkisi
Corrosion properties of AISI 4140 industrial steels coated with anilin in different storage conditions and effects of boric acid (H3BO3)
  1. Tez No: 299310
  2. Yazar: GÜLSEREN KOÇ AKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURAHMAN ÇETİN, DOÇ. DR. İSMAİL HAKKI KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polymer, Elektropolimerization, Corrosion, Stainless Steels
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, AISI 4140 çeliklerinin bir iletken polimer türü olan anilin ile farklı depolama koşullarında kaplanması, kaplama koşullarının iletken polimer filmlere etkisi ve korozyon davranışı incelendi. Elektrolit 0,1 M anilin+0,3 M okzalik asit solüsyonu içinde H3BO3'in farklı oranlarda katılması ile borik asit konsantrasyonun depolama işlemine ve oluşan filmin korozyona etkisi araştırılacak şekilde oluşturuldu. Dönüşümlü voltametri tekniği ile elde edilen filmlere tarama hızının (25/50/75/100 mV/s) ve sabit akım tekniği ile elde edilen filmlere ise akım yoğunluğunun (0,1/0,2/0,2/0,3/0,4/0,5 mA/cm2) etkisi araştırıldı ve borik asitin hem filmi daha yapışkan hale getirdiği hem de korozyon direncini arttırdığı görüldü. Bu yöntemle AISI 4140 çeliği için en iyi 25 mV/s'lik tarama hızıyla yapılan kaplama, 0,2 mA/cm2'lik sabit akımla yapılan kaplama ve 1 gr'lık H3BO3'lik inhibitör eklenerek yapılan kaplamaların en iyi sonuç verdiği belirlendi.Anahtar Kelime: Polimer, Elektropolimerizasyon, Korozyon, Paslanmaz Çelikler.
Özet (Çeviri)
In this study, AISI 4140 steels coated with anilin which a conductive polymer type in different storage conditions, the effect of coating conditions on conductive polymer films and corrosion behavior is investigated. The electrolyte solution of 0.1 M aniline + 0.3 M oxalic acid, boric acid concentration in the storage process with the participation of H3BO3'in at different rates and to explore the effect of corrosion and the resulting film was created. The effect of scan rate (25/50/75/100 mV/s) on the films obtained by the cyclic voltammetry technique and the effect of current density (0,1/0,2/0,2/0,3/0,4/0,5 mA/cm2) on the films obtained by the constant current technique were investigated. It was seen in the researches, Boric acid made the film sticky and increased as well as corrosion resistance. According to the results, the best result for AISI 4140 steel were obtained by adding 1 g H3BO3 inhibitor, coating at 0.2 mA/s constant current and at 25 mV/s.