Bazı sert çekirdekli meyve anaçlarının ın vıtro çoğaltımı ve kök-ur nematodlarına karşı dayanıklılıklarının araştırılması
In vitro micropropagation of some prunus rootstocks and evaluation of resistance for root-knot nematodes
  1. Tez No: 299453
  2. Yazar: BURCU ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUKADDES KAYIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanıklık, Meloidogyne spp, Mikroçoğaltım, PCR, Prunus anaçları, Micropropagation, Meloidogyne spp, PCR, Prunus rootstocks, Resistance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmada, Garnem, GF-677, Cadaman ve Myrobalan 29 klonunun sürgün ucu ile in vitro klonal çoğaltılması ve bu bitkilerin kök-ur nematodlarına (M. incognita ve M. javanica) dayanıklılığının araştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, GA3'ün sabit 0.05 mg/l ve BAP'nin farklı konsantrasyonlarını (0, 0.5, 1.0, 1.5, 2.0 mg/l) içeren MS ve modifiye MS (MST) ortamları mikroçoğaltımda kullanılmıştır. IBA ve Fe-EDDHA kombinasyonlarını içeren MS ve MST ortamları sürgünlerin köklendirmesi amacıyla kullanılmıştır. En yüksek yan sürgün sayısı Garnem, GF-677 ve Cadaman anacı için 2.0 mg/l BAP içeren MST ortamından, Myrobalan 29 klonu için 1.0 mg/l BAP içeren MS ortamından elde edilmiştir. En iyi köklenme yüzdesi, 1.5 mg/l IBA içeren ortamda GF-677 için 100 mg/l, Garnem için 500 mg/l ve Cadaman anacı için 500 mg/l Fe-EDDHA ilavesiyle elde edilmiştir.In vitro koşullarda üretimi yapılan Garnem, Cadaman ve Myrobalan 29 klonu Meloidogyne incognita ırk 2 ve M. javanica'nın 1000 adet 2. dönem larvası ile inokule edilmiştir. İnokulasyondan 3 ay sonra anaçların köklerinde kök-ur nematodlarının oluşturduğu gal oranı ve topraktaki nematod populasyonu saptanmıştır. M. incognita ve M. javanica ile inokule edilen anaçlarda, nematodların gelişmediği ve çoğalmadığı saptanmıştır, çoğalma oranı (R) 0 olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca köklerdeki gal oluşum oranı değerlendirildiğinde, Cadaman anacında gal indeksi 1 iken, diğer anaçlarda 0 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was targeted to micropropagate in vitro condition of peach, nectarin, GF-677 and Myrobalan 29 C rootstocks by means of shoot-tıp culture. Besides, In vitro grown Garnem, Cadaman, and Myrobalan 29C were tested for resistance to root-knot nematodes, M. incognita race 2 and M. javanica. MS and modified MS (MST) media containing of different concentrations of BAP (0, 0.5, 1.0, 1.5, 2.0 mg/l) with a 0.05 mg/l concentration of GA3 were used in vitro clonal propagation of rootstocks. MS and MST media suplemented with different concentration and combination of IBA and Fe-EDDHA were used for rooting of shoots. The highest number of adventitious shoots for Garnem, GF-677, and Cadaman were obtained on MST medium with 2.0 mg/l of BAP. The best shoot formation for Myrobalan 29 C was obtained on MS medium supplemented with 1.0 mg/l of BAP. The best root formation for GF-677, Garnem , and Cadaman was found on MST medium containing 1.5 mg/l of IBA and 100, 500, 500 mg/l of Fe-EDDHA respectively. Potted plants were inoculated with 1000 second stage of juveniles (J2) of M. incognita race 2 and M. javanica. Three months after inoculation, the ratio of galling in the roots and the number of nematod in the soil of infested rootstocks were recorded. Reproduction ratio of M. incognita race 2 and M. javanica was calculated as 0 on all tested rootstocks. When gall ration was evaluated, gall index of Cadaman was 1 and the gall index of the rest of rootstocks was 0.