Teacher education curricula change: Faculty members' perceptions and factors influencing their perceptions
Öğretmen eğitiminde program değişimi: Öğretim üyelerinin algıları ve bu algıları etkileyen faktörler
  1. Tez No: 833735
  2. Yazar: ÖZGE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET OK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Program değişimi, öğretmen eğitimi, öğretim üyeleri, yetki devri, eğitim programları ve öğretim, Curriculum change, teacher education, faculty members, delegation of authority, curriculum and instruction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 312
Özet
Bu çalışma, öğretim üyelerinin öğretmen eğitiminde program değişikliğine bakış açılarını ve bu bakış açılarını etkileyen faktörleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yetkinin Eğitim ve Eğitim Bilimleri Fakülteleri'ne devredilmesinin ardından, öğretmen yetiştirme programlarını geliştirirken, yeniden düzenlerken veya uygularken, öğretim üyelerinin rollerinin, sorumluluklarının ve yaptıkları çalışmaların incelenmesinin yanı sıra eğitim programları ve öğretim alanında algıladıkları bilgi ve becerilerinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Katılımcılar, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesini temsil eden 13 farklı fakültede 13 farklı bölümde görev yapmakta olan 41 öğretim üyesidir. Çalışmada, kapsamlı bir alan yazın taraması, uzman görüşleri ve pilot uygulamanın ardından geliştirilen yarı yapılandırılmış bir bireysel görüşme protokolü kullanılmıştır. Görüşmeler, dikte edilmiş ve MAXQDA 2022 aracılığıyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmanın bulguları göstermiştir ki öğretim üyeleri, değişimin kendi özelliklerine, bağlamsal ve dış etkenlere bağlı olarak program değişikliklerini benimseme veya onlara direnme eğilimindedirler. Program değişikliği esnasında, öğretim üyelerinin, araştırmacı-gözlemci, program geliştirmede yol gösterici, takım oyuncusu, öğretmen eğitimini ve onun programını önemseyen, yaşam boyu öğrenen ve zorluklara meydan okuyan bir rol oynamaları beklenmektedir. Ayrıca, öğretim üyeleri fakültelerde tepeden-alta ve tabandan-tepeye olmak üzere belirli program uygulamalarını hayata geçirmektedirler. Son adımda ise program geliştirme kavramı, öğretimi planlama ve program değerlendirme temaları altında öğretim üyelerinin algılanan bilgi ve becerileri özetlenmiştir. Bu bulguların fakültelerde gelecekteki program geliştirme çabalarına ışık tutması, YÖK'ün yetki devrine önemli yansımalar sağlaması ve öğretim üyelerinin eğitim programları ve öğretim alanındaki mesleki gelişim ihtiyaçlarına yönelik çıkarımlarda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aspired to reveal faculty members' perceptions on curriculum change in teacher education together with the factors influencing their perceptions. Faculty members' roles, responsibilities, and curricular practices while developing, revising, or implementing curricula changes were also investigated besides their perceived knowledge and skills in curriculum and instruction subsequent to the delegation of authority to Faculties of Education or Educational Sciences. The participants were 41 faculty members who were working at 13 different departments at 13 different faculties representing the seven geographical regions of Türkiye. The study utilized a semi-structured individual interview protocol developed after an extensive literature review, expert opinions, and piloting. The interviews were transcribed verbatim and subjected to content analysis via MAXQDA 2022. The findings of the study indicated that faculty members tended to either embrace or resist curricula changes depending on characteristics of the change, contextual and external factors. In the event of a curriculum change, faculty members were expected to serve as a researcher-observer, pathfinder in curriculum development, lifelong learner, team player, cherisher of teacher education and its curricula, and defier of hardships. Moreover, faculty members employed certain top-down and bottom-up curricular practices at faculties. As for the final step, their perceived knowledge and skills were summarized under the themes of curriculum development notion, instructional planning, and curriculum evaluation. It is expected that these findings may shed light on forthcoming curriculum development efforts at faculties, provide critical reflections on HEC's delegation of authority and implications for faculty members' professional development needs in the field of curriculum and instruction.