Turunçgillerde kahverengi yaprak leke hastalığı etmeni Alternaria alternata f.sp. citri izolatlarına karşı bazı fungisitlerin etkinliğinin ve direnç oluşumunun belirlenmesi
Determination of some fungicides efficasy and resistancy into citrus brown spot diseases Alternaria alternata f.sp. citri isolates
- Tez No: 299941
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Alternaria alternata f.sp. citri, Minneola tangelo, kimyasal, Alternaria alternata f.sp. citri, Minneola tangelo, chemical
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada 4 farklı fungisit grubundan 7 fungisitin Alternaria alternata f.sp. citri'nin 12 izolatı üzerinde in vitro'da patojenin miseliyal gelişmesi üzerine etkileri ve direnç durumları araştırılmıştır. Iprodione, proxymidone, propiconazole ve propineb etkili maddeli fungisitler, patojenin koloni gelişmesini en iyi etkileyen fungisitler olmuştur. Özellikle izolat 17-1'de, iprodione'da 5ppm'den sonra gelişim gözlenmemiş, etki oranı %100'e çıkmıştır. Ancak bu fungisitlerin bir üretim sezonu içerinde çok sık kullanılması direnç probleminin gelişmesine neden olmuştur.Metiram-komplex, trifloxystrobin ve kresoxim-methyl'in ise miseliyal gelişme üzerine kayda değer etkilerinin olmadığı görülmüştür. Sonuçlar, direnç problemine neden olan iprodione, propiconazole, proxymidone ve propineb etkili maddeli fungisitlerle beraber ilaçlama programına, farklı etkili maddeye sahip fungisitlerin dahil edilmesi ve bir sezon içerisinde çok sık kullanılmaması gereğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of seven fungicides belonging to four different groups on mycelial growth of 12 isolates of Alternaria alternata f.sp. citri and resistance situations were investigated in vitro. The highest effects on mycelial growth were showed by iprodione, pyroxymidone, propiconazole and propineb. Especially, iprodione was highly effective on isolate on 17-1 at 5ppm and above concentrations. However, very frequent use of these fungicides in the growing season has led to the problem of development of resistance. There were no significant effect of Metiram-komplex, trifloxystrobin and kresoxim-methyl fungicides on the a mycelial development. Results showed that the different active ingredients were included in effective fungicide spray program started with iprodione, propiconazole, proxymidone and propineb which have resistance problem and may not be used in a season frequently.