Ferromanyetik rezonans tekniği ile görüntüleme (FMRI)
Ferromagnetic resonance imaging (FMRI)
  1. Tez No: 300269
  2. Yazar: ADEM ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ferromanyetik Rezonans, FMR Görüntüleme, Mikro şerit FMR Prop, Tahribatsız Muayene (NDT), Ferromagnetic Resonance, FMR Imaging, Microstrip FMR Probe, Non-Destructive Testing (NDT)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada manyetik rezonansın (MR) ana ilkesi dikkate alınarak mikro şerit hat üzerine Yttrium Iron Garnet (YIG) uç koyulmuş olan yeni bir tip ferromanyetik rezonatör (FMR) önerilmektedir. Mikro şerit hat benzetimi gerçekleştirilip uzerine yerleştirilmiş olan uc ile manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tekniği sayesinde hassasiyet sağlanmıştır: özellikle altını çizmek gerekir ki açık elektrodinamik (mikro şerit hat) yapıya sahiptir. Bu yöntemle etkili görüntüleme sistemi tasarımında benzetimle elde edilen özelliklerin elde edilmesi amaçlanmıştır.MRI sistemi FMR perturbasyon yöntemini temel alarak oluşturulur. Çalışma frekans aralığı 1-20 GHz'tir.Mikroşerit hat FMR spektrometresi kullanılarak FMR deneyleri yapılmıştır. Prob olarak Yttrium Iron Garnet (YIG) uç kullanılmıştır. FMR sinyal perturbasyonu kullanılan örneğin iletkenliğine bağlıdır. Elde edilen görüntüler; üzerinde çalışılan malzemenin (manyetik olmayan malzemeler için) iletkenlik dağılımı hakkında bilgi vermektedir. Diğer bir yandan malzemenin manyetik olarak homojen olmayan yapısının ortaya çıkarılmasında da kullanılabilir.Bu yaklaşım yarı iletken yonga için tahribatsız muayene yapmak üzere MRI mikroskop yapılmasında da kullanılabilir. Bu yöntemle güneş paneli yapısının tahribatsız muayene (NDT) için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
That thesis have been considered the main principle of Magnetic Resonance (MR) where is fixed Yttrium Iron Garnet (YIG) tip proposed new type of FMR spectrometer on the bases of micro strip line application. Demonstrated micro strip line simulation of micro strip after for development magnetic resonance imaging (MRI) technique getting sensitivity with tip which is creating magnetic resonance imaging (MRI): especially should be underlined that we have applied open electro dynamic structure (micro strip line) which shown sufficient properties for creating imaging system obtained results demonstrated efficiency of properties method.MRI system is based by using FMR perturbation method. It?s operated in the frequency range in between 1 to 20 GHz.FMR observations were done by using strip line FMR spectrometer. Probe has been created by using yttrium iron garnet tip. Perturbation FMR signal depending on conductivity of sample. Obtained image is giving information about conductivity distribution of studied objects (for non-magnetic samples). From another hand method may be used for magnetic inhomogeneous mapping. Method considered may be is going to used for creating new kind of tomography ?spin wave tomography-.This approach will be used it for creating MRI microscopy for semi-conductor chips Non Destructive Testing (NDT) controls. In fact this method could be used NDT for solar panel defects detection.