The effects of relationship commitment and gender on death-anxiety among Turkish young adults: A terror management theory perspective
İlişkiye bağlılığın ve cinsiyetin Türkiye'deki genç yetişkinlerde ölüm kaygısına etkileri: Dehşet yönetimi teorisi perspektifi
- Tez No: 300542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM BOZO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yakın ilişkiler, bağlılık, cinsiyet, ölüm kaygısı, genç yetişkinler, Close-relationships, commitment, gender, death-anxiety, young adults
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı, yakın romantik ilişkiye bağlılığın ve cinsiyetin, Türkiye'deki genç yetişkinlerin ölüm kaygılarına olan etkilerini araştırmaktı. Dehşet Yönetimi Teorisi'nden yola çıkılarak, çeşitli hipotezler öne sürülmüştür. Bunlardan ilki, partnerlerinden ayrıldıkları yönünde hayal kurmaları istenen katılımcıların, bu tarz bir durumu hayal etmeleri istenmeyen katılımcılara göre daha fazla ölüm kaygısı yaşayacakları yönündedir. Diğer bir hipoteze göre, ilişkilerine olan bağlılık, kişileri ölüm kaygısından koruyucu bir rol oynamaktadır ve yüksek bağlılık gösteren kişiler düşük bağlılık gösteren kişilere oranla daha az ölüm kaygısı yaşamaktadırlar. Çalışmanın bir diğer amacı da, romantik yakın ilişkiye bağlılıkta cinsiyetin bir fark yaratıp yaratmadığının araştırılmasıydı. Nevrotizmin etkileri de tüm katılımcılar için kontrol edildi, böylece bulunan herhangi bir anlamlı sonuç nevrotizmden değil, yapılan deneysel manipülasyondan kaynaklı olacaktı. Çalışmada Ankara, İstanbul ve İzmir'den, yaşları 19-38 arasında değişen toplam 161 katılımcı yer aldı. Sonuçlar, deneysel manipülasyonun (deney grubu, kontrol grubu), bağlılık (yüksek, düşük) veya cinsiyetin (kadın, erkek) ölüm kaygısı üzerinde tek başlarına anlamlı temel etkileri olmadığını gösterdi. Bağlılık ve katılımcı grubunun etkileşim etkisi ise anlamlı bulunmuştur. Buna göre, deney grubunda (partnerlerinden ayrıldıklarını hayal etmeleri istenen grup) partnerlerine yüksek bağlılık gösteren kişilerin düşük bağlılık gösteren kişilere göre daha az ölüm kaygısı yaşadıkları görülmüştür. Ayrıca, deney grubundaki düşük bağlılık gösteren kişilerin, kontrol grubundakilere oranla daha fazla ölüm kaygısı yaşadıkları görülmüştür. Çalışmanın bulguları, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Ayrıca çalışmanın güçlü/zayıf yönlerine ve gelecek çalışmalar için önerilere de tartışma bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine whether and how being committed to a close romantic relationship and gender would affect Turkish young adults? death-anxiety. Based on Terror Management Theory (TMT), it was hypothesized that participants who are exposed to separation thoughts from a relationship partner would experience more death?anxiety than participants who are not exposed to separation thoughts from their relationship partners. In this respect, it was also hypothesized that high commitment to the relationship partner would work as a buffer against death-anxiety and those who have higher commitment to their relationship partners would, therefore, experience less death anxiety than those who have lower commitment to their relationship partners. It was also aimed to investigate whether the effects of commitment to close romantic relationships differ between genders. The effect of neuroticism was also controlled for all participants, so that any difference that is observed between groups would not be due to the effects of neuroticism. One-hundred sixty one participants (age range = 19-38) from Ankara, İstanbul, and İzmir, Turkey were included in this study. Results suggested no significant main effects of experimental manipulation (i.e. experimental group, control group), commitment level (i.e. high, low) or gender (i.e. female, male) on death-anxiety. A significant interaction effect between commitment level and experimental manipulation was found. According to that, in the experimental group (those who were asked to imagine a separation from their relationship partners) participants with high commitment level were found to experience less death?anxiety than participants with low commitment level. Also, it was revealed that those who have low commitment to their relationship partners experience more death- anxiety when they were asked to imagine a separation from their relationship partners than when they were not asked to imagine such separation. The same increment in death anxiety was not observed in participants who have high commitment to their relationship partners. The strengths, limitations, and implications of the study were discussed in light of related literature.