Türkiye için nükleer enerjinin gerekliliği
The necessity of nuclear energy for Turkey
- Tez No: 300576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTAT ÇELİKPALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Enerji, Enerji Arz Güvenliği, Türkiye'nin Enerji Kaynakları, Nuclear Energy, Energy Suply Security, Turkey?s Energy Sources
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ekonomik açıdan gelişmekte olan ülkeler seviyesinde olan Türkiye, gelişmiş ülkeler seviyesine çıkmak isteyen bir ülkedir. Bu açıdan enerji, çok önemli bir kaynaktır. Yerli enerji kaynaklarının yetersiz olmasından dolayı Türkiye dışa bağımlıdır.Enerji kaynakları konusunda dışa bağımlı olmak, birtakım sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Bunların başında enerjiyi temin edememe sorunu gelir. 2009 yılında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan doğalgaz krizi sonucu, Türkiye ve Kıta Avrupa'sı, ya gaz temin edememiş ya da eksik gaz gelmesi sonucu büyük risk altına girmiştir. Arzdaki azalma ya da temindeki zorlukların fiyatları yükseltmesi de bir başka risktir. Bu durum ekonominin sıkıntıya girmesinin yanı sıra günlük hayatımızın kalitesinin düşme riski dahi ortaya çıkabilir. Bunun yaşanmaması açısından bir alternatif olarak özellikle son dönemde öne çıkan nükleer enerji güvenilir bir enerji kaynağıdır. Bu alternatif ile Türkiye enerji arz güvenliğini sağlama konusunda önemli bir adım atmış olacaktır.Bunun yanı sıra nükleer enerji kapsamında yeni uluslararası işbirliği fırsatları doğacaktır. Rusya ile yapılan ikili anlaşma bunun bir göstergesidir. Devamı halinde farklı ülkeler ile sağlıklı ilişkiler kurmak yolunda önemli adımlar atılabilmesinin de önü açılacaktır. Ayrıca Türkiye tabi olduğu Kyoto Protokolü gereği karbon emisyonlarını düşürme zorunluluğundadır. Bu anlamda nükleer enerji düşük karbon emisyonu açısından iyi bir alternatiftir. Diğer yandan bu gelişmiş teknolojinin transferi halinde teknolojik anlamda bir bağımsızlık elde edilmiş olacaktır. Bu teknolojiye sahip olmak ayrıca bir saygınlık meselesidir.Nükleer enerjiden elde edilen elektrik pahalı bir enerji elde edinim türü değildir. Kömürden ucuz olmasının yanı sıra bazı durumlarda doğalgazdan daha ucuz olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey is at the level of economically developing countries and wants to reach the level of developed countries. In this respect energy is a very important ingredient Because of inadequate domestic energy sources, Turkey has been dependent on foreign in high amounts.To be dependent on energy raw materials causes some problems. First of these, potential politicial crises with other countries or as a result of politicial crises among regional countries is in the risk of not being able to supply energy. In this case, avoidig this, nuclear energy is a reliable and powerful source of energy. In this way Turkey will be taking an important step about providing energy supply securityBesides, within scope of nuclear energy in some international cooperations, opportinities will arise ,the indicator of this is bilateral agreement with Russia. In case of permanence, it will help to take important steps to build storng relationships among different countries. According to Kyto protocol that Turkey depend on, Turkey have to reduce carbon emmission. In this way nuclear energy with low carbon emission is a very good alternative. Also with transfer of these advanced technology, technological independence will be achieved. Having this technology, is an extra prestige.In addition to these benefits,electricity from nuclear energy is not an expensive type of energy acquisition. In addition to being even cheaper than coal, in some cases may be even cheaper than natural gas.