Is jewelry still a craft? The role of trust and work ethic in jewelry sector: The case of Istanbul Grand Bazaar
Kuyumculuk hala zanaat mı? Güven ve iş ahlakının kuyumculuk sektöründeki rolü: İstanbul Kapalıçarşı örneği
  1. Tez No: 300603
  2. Yazar: ÇİĞDEM ÇÖREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Zanaatkarlık, İş Ahlakı, Güven, Kuyumculuk Sektörü, İstanbul Kapalıçarşı, Craftsmanship, Work Ethic, Trust, Jewelry Sector, Istanbul?s Grand Bazaar
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada, İstanbul Kapalıçarşı kuyumculuk sektörü örneğinde, güven ve iş ahlakı konuları ile bağlantılı olarak yerel zanaatkarlığın sürdürülebilirliği tartışılmıştır. Örneklem alanı dahilinde yapılan mülakatlar, usta ve çırakların sosyo ekonomik yapıları, iş ahlakları ile Kapalıçarşı ve kuyumculuk sektörü üzerine yoğunlaşmıştır. Bu kapsamda zanaatkarlıkta özellikle güven, iş ahlakı, itaat gibi kavramların etkisi tartışılmıştır. Zanaat tabanlı kuyumculuk sektöründe ticaret ve üretim süreçlerinde enformal ilişkiler ön plandadır. Türkiye'de, İstanbul Kapalıçarşı' nın halen zanaat yoğunluklu üretimin gerçekleştiği önemli bir üretim mekanı olduğu düşünülmektedir. Buradan yola çıkarak çalışmada İstanbul Kaplıçarşı'da kuyumculuk sektörünün hala zanaat olup olmadığını sorgulamaktadır. Araştırmanın ana çerçevesini güven, iş ahlakı, itaat ve sosyal ağların sektördeki önemi oluşturmaktadır. Araştırma, sektörün organizasyon yapısı, sektör aktörlerinin çalışma koşulları ile üretim sürecçleri konularında ipuçları vermekte ve bazı politika önerileri sunmaktadır.Bu kapsamda, bu tez çalışmasının birinci kısmında zanaatkarlık bilgi ve iş ahlakı tanımları, küreselleşme süreci ve bu sürecin işçilere olan etkisi, kuyumculuk sektörünün dünü ve bugünü tartışılmış ve Kapalıçarşı'da kuyumculuk sektörü teorik bir çerçevede ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise örneklem alanı olarak seçilen Kapalıçarşı'da kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren zanaatkarlar ile mülakat yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this master study, the sustainability of local craftsmanship as affected by trust and work ethic will be discussed in the specific case of the jewelry sector in the Grand Bazaar. The case study is presented relying on interviews. The research theme is evaluated in sub-categories which contain socio-demographic structure, work ethic of masters and apprentices, Grand Bazaar and the jewelry sector. The effects of trust, work ethic, and obedience on craftsmanship are discussed. Basically, informal relations form the foundation for the work and trade relations especially in craft based jewelry sector. The Grand Bazaar in Istanbul was chosen because it is the most important place for the craft-based jewelry sector in Turkey. This study first poses a general question by asking whether or not the jewelry sector in Istanbul (the Grand Bazaar) is still a craft. The analysis of the concepts of trust, work ethic, obedience, and social networks are operationalized and provide the frame for the main examination. The investigation of this topic will give clues about the organizational structure, working conditions of sector members and the production process of the sector.In the first part of this study, the concept of craftsmanship is described. This is done by giving special reference to the concepts of artisanal knowledge and work ethic. The discussion is settled in a short analysis of globalization processes. The past and future of the jewelry sector in the Grand Bazaar and guild system is discussed. In the second part, the case study is presented, relying on interviews with craftsmen in the jewelry sector in the Grand Bazaar.