The relationship between organizational citizenship behavior, organizational culture and organizational commitment
Örgütsel vatandaşlık davranışları, örgütsel kültür ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki
- Tez No: 300759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZDEMİR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Vatandaşlık Davranışları, Örgütsel Kültür, Örgütsel Bağlılık, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Culture, Organizational Commitment
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Örgütsel vatandaşlık davranışları, çalışanlara resmi iş zorunlulukları şeklinde uygulanmayan ve de terfi ya da maaş gibi karşılıkların temin edilmediği görev dışı davranışlardır. Bu davranışlar örgütlerin etkili bir şekilde çalışmasına olanak sağlar. Bu alandaki önceki çalışmalar örgütsel bağlılığı, örgütsel vatandaşlık davranışlarının önceli ve belirleyicisi; örgütsel kültürü de örgütsel vatandaşlık davranışlarının belirleyicisi olarak tanımlamıştır. Buna rağmen, literatürde, örgütsel vatandaşlık davranışları, örgütsel bağlılık ve örgütsel kültür arasındaki ilişki üzerine ayrıntılı bir çalışma olmamıştır. Bu ilişkiyi araştırmak bu çalışmanın temel amacıdır. İkinci olarak ise örgütsel bağlılığın örgütsel kültür ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişki üzerindeki aracı etkisi ölçülmüştür.Orta Doğu Teknik Üniversitesi'den (ODTÜ), Ankara, toplam 125 akademisyenden oluşan bir örneklem seçilmiştir. Bu kişiler değişkenlerin ölçüldüğü maddeleri değerlendirmişlerdir. Veriler hiyerarşik regresyon analizine girdikten sonra, değişkenler arasındaki ilişkiler test edilmiştir. Hipotezlere uygun olarak, örgütsel kültür ve çeşitli boyutları örgütsel vatandaşlık davranışları ve yurttaşlık erdemi ve centilmenlik boyutlarını öngörmüştür. İkinci olarak, örgütsel bağlılık örgütsel vatandaşlık davranışlarını öngörürken, sadece, 'etkin' bağlılık boyutu örgütsel vatandaşlık davranışlarını ve nezaket dışındaki tüm boyutlarını öngörmüştür. Üçüncü olarak, örgütsel kültürün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi kısmen kanıtlanmıştır. Örgütsel kültür ve yalnızca misyon boyutu örgütsel bağlılığı ve 'etkin' ve 'kuralcı' bağlılık boyutlarını öngörmüştür. Son olarak, örgütsel bağlılığın aracı etkisi üzerine yapılan analiz sonucu, sadece 'etkin' bağlılığın örgütsel kültür ve örgütsel vatandaşlık davranışları arasındaki ilişkiye aracı etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Organizational citizenship behaviors are extra-role behaviors that are neither enforced on the basis of formal role obligations nor guarantee compensation such as promotion or salary. Previous researches focused on organizational commitment as an antecedent and a predictor and organizational culture as a predictor of organizational citizenship behavior. However, there has not been any detailed research exploring the relationship between organizational citizenship behavior, organizational commitment, and organizational culture; which is the main purpose of this study. Moreover, this study searched the mediating effect of organizational commitment on the relationship between organizational culture and organizational commitment, organizational commitment as being one of the most prominent and potential mediators of the relationship between job characteristics and organizational citizenship behavior.A sample of 125 academicians from Middle East Technical University (METU), Ankara, was selected and conducted a survey. In accordance with the hypotheses, the results indicated, organizational culture with its several dimensions predicted organizational citizenship behavior and its dimension of civic virtue and sportsmanship. Organizational commitment predicted organizational citizenship behavior, whereas, only affective commitment dimension of organizational commitment predicted organizational citizenship behavior and the dimensions of OCB; altruism, civic virtue, conscientiousness, sportsmanship but not courtesy. The effect of organizational culture on organizational commitment was partially supported. It is supported that organizational culture and only its dimension of mission predicted organizational commitment, and its dimensions of affective and normative commitment. Finally, for the mediating role of organizational commitment, only affective commitment has a mediating role between organizational culture and organizational citizenship behavior.