The role of organizational citizenship behavior on the relationship between organizational culture and organizational deviance: A research in the banking industry
Örgüt kültürü ve örgütsel sapma davranışı arasındaki ilişkide örgütsel vatandaşlık davranışının rolü: Bankacılık sektöründe bir araştırma
  1. Tez No: 542982
  2. Yazar: BARTU GENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECLA ÖYKÜ İYİGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Örgütsel Sapma Davranışı, Organizational Culture, Organizational Citizenship Behavior, Organizational Deviance Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Küreselleşme ve iş dünyasında yaşanan değişimlere paralel olarak, örgüt kültürünün önemi artmaktadır. Örgüt kültürünün oluşumu örgütlerin geleceği için de önemlidir. İş yaşamının her alanında önemli değişimler olmasına rağmen insan hala önemli bir rol oynamaktadır. Örgütün üyeleri davranışlarıyla örgüte katkıda bulunabilir veya zarar verebilir. Bu noktada, örgütsel vatandaşlık davranışı ve örgütsel sapma davranışı, örgüt kültürünü daha iyi anlamak için büyük öneme sahiptir. Bu üç kavram doğrudan veya dolaylı olarak örgütü etkilediği için, aralarında ilişki olma olasılığı bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı, son yıllarda araştırmacıların bu kavramlara olan ilgisinde artış olmuştur. Örgüt kültürünün temelinde kültür kavramı yer aldığından birinci bölümde bu kavrama kısaca değinilmiştir. Daha sonra örgüt kültürü, özellikleri ve unsurları ile birlikte ele alınmış ve literatür incelemesine yer verilmiştir. İkinci bölümde örgütsel vatandaşlık davranışı ile ilgili literatür taraması yapılmış olup, teorik yaklaşımlar, boyutlar ve öncülleri ile birlikte incelenmiştir. Üçüncü bölümde, örgütsel sapma davranışı teorik yaklaşımlar, araştırmacılar tarafından oluşturulan modeller ve boyutları ile incelenmiş, sonuçlarının örgüte ve bireye etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak çalışmanın dördüncü bölümünde ise, örgütsel vatandaşlık davranışının, örgüt kültürü ve örgütsel sapma davranışı üzerindeki rolü bankacılık sektöründe uygulama yapılarak araştırılmış ve bulgular değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın sadece bankacılık sektörüne değil, yönetim alanına da katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
In parallel with globalization and changes in business world, the importance of organizational culture arises. Formation of organizational culture is also important for the future of the organization. Although there are dramatically changes in every field of business life, human power stil plays a key role. Members of an organization contribute or harm to the organization by their behaviors. At this point, concept of organizational citizenship behavior and organizational deviance behavior have great importance in order to get better understanding about organizational culture. Due to these three concepts effect an organization direct or indirect way, there is a possibility to have correlation between them. For this reason, there has been increasing focus on these concepts by researchers in recent years. Due to the concept of culture is the basis of organizational culture, this concept is mentioned briefly in the first chapter. Organizational culture, its characteristics and elements are discussed together with the literature review afterwards. In the second chapter, literature review related to organizational citizenship behavior has been done and it has been examined together with theoretical approaches, dimensions and antecedents. In the third chapter organizational deviance behavior was examined with theoretical approaches, models and dimensions created by researchers, and effects of its consequences on the organization and the individual were tried to be explained. Finally in the fourth chapter of this study, the role of organizational citizenship behavior on the relationship between organizational culture and organizational deviance behavior were examined by sampling in the banking industry and findings were evaluated. It is expected that this study will contribute not only banking industry but also management literature.