Bazı gram negatif mikroorganizmaların tanısı için yeni bir moleküler yöntemin geliştirilmesi
Development of a new method for molecular determination of some gram negative microorganisms
  1. Tez No: 301112
  2. Yazar: MEHTAP SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA GÖKÇE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Enfeksiyöz hastalıklar, Kan kültürü, Tanı, Multipleks PZR, Infectious diseases, Blood culture, Identification, MultiplexPCR
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Enfeksiyon hastalıkları insanları en sık etkileyen hastalıklardan olup, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde morbidite ve mortalitenin ana nedenlerindendir. Enfeksiyon hastalıkları çabuk seyreden ve kısa sürede hastanın yaşamını tehlikeye sokabilen hastalıklardır. Bu nedenle laboratuvar incelemelerinin olabildiğince hızlandırılması, alınan ilk olası sonuçların klinisyenlere bildirilerek yapılmakta olan tedavinin yönlendirilmesine yardımcı olunması büyük önem taşır.Olguların erken tanısı uygun antibiyotiklerin erken verilmesine ve gerekli önlemlerinin daha kısa sürede alınarak enfeksiyon kontrolünde önemli katkılar sağlamıştır. Çalışmamızda, pozitif sinyal veren kan kültür şişelerinden multipleks PZR ile bazı gram negatif bakterilerin teşhisine yönelik bir metot geliştirmeyi hedefledik.Multipleks-PZR temelli metotlar tek bir PZR reaksiyonunda çoklu patojenleri tanımlama avantajına sahiptir. Bunlar solunum sistemi enfeksiyonları, bakteriyemi ve menenjitin yaygın bakteriyel ve viral sebeplerini tanımlamak için kullanılmaktadır. Tür-spesifik genler ile nükleik asit amplifikasyonu ve tanımlanmasını içeren moleküler teknikler, enfeksiyöz hastalıklarının hızlı ve doğru tanısı için ve tanımlanmanın doğrulanması için ümit verici araçlardır.Erken tanı ve etkili antimikrobiyal tedavi ile müdahale kan dolaşımı enfeksiyonları ile ilişkili mortaliteyi azaltmada önemlidir. Sonuçta bu suretle hastanede yatma süresi de kısalarak olumlu farmako-ekonomik etki de elde edilecektir.
Özet (Çeviri)
Infectious diseases are affecting people most often that are the main causes of morbidity and mortality in developed and developing countries. Infectious illnesses can jeopardize the life of the patient quiet quickly. Helping to the clinicians by possible acceleration of the laboratory studies and reporting the possible results of them are very important for the potential consequences of treatment.Taking the necessary measures by diagnosing earlier and using appropriate antibiotics made significant contributions to the control of the infections. In our study we aimed to develop a method for the diagnosis ofsome of pathogen gram-negative bacteria by using multiplex PCR from a bacteria positive blood culture bottles.Multiplex-PCR-based methods have the advantage of defining multiple pathogens in a single PCR reaction. These are used for identifying respiratory infections, bacteraemia, and meningitis which are common bacterial and viral diseases. Type-specific genes and molecular techniques including identification of infectious diseases with nucleic acid amplification are promising tools for the verification of rapidand accurate diagnosis.Early diagnosis and intervention with effective antimicrobial therapy is important in reducing mortality that is associated with bloodstream infections. As a result, a positive pharmacoeconomic impact will be obtained by shortening the duration of hospitalization.