Rezeksiyon uygulanmış primer karaciğer kanserlerinin patolojik özellikleri
Pathologic characteristics of treated primary liver cancer resection
- Tez No: 301183
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE TÜRKMEN ŞAMDANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, fibrolameller karsinom, siroz, kronik viral hepatit, HBV, Hepatocellular carcinoma, fibrolameller carcinoma, cirrhosis, chronic viral infection, HBV
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Hepatoselüler karsinom dünyada dördüncü sıklıkta görülen kanserdir. Bu çalışmada etyopatogenezdeki etkili olan faktörler (yaş, cinsiyet HBV gibi) tümörün paterni, diferansiasyonu, lenfovasküler invazyon ve prognostik parametreler arasındaki ilişki araştırılmıştır.İnönü Üniversitesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda 2005-2010 yılları arasında hepatoselüler karsinom tanısı almış 82 olgu çalışmaya dahil edilmiştir. Hematoksilen eozin (HE) boyalı kesitler tümörün histopatolojik özel tipi, diferansiasyonu, paterni, anjiolenfatik invazyonu, perinöral invazyonu, kapsül invazyonu, büyük damar invazyonu, tümör dışı karaciğer dokusunda siroz varlığı, displastik nodül varlığı ile yaş, cinsiyet dağılımı ve etyoloji tekrar değerlendirildi.Olguların yaşları 11-76 arasında değişmekteydi. Olguların % 89'u erkek, %11'i kadındı. Hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık etken kronik HBV enfeksiyonu %73,1 idi.Olguların %43,9'u iyi diferansiye, %45'i orta derecede diferansiye, %9,7'si az diferansiyeydi. Erkeklerde HSK en sık orta derece diferansiye, kadınlarda en sık iyi diferansiyeydi.Hepatoselüler karsinom özel tipleri içerisinde yer alan Fibrolameller karsinom sadece bir olguda görüldü.Prognoz hakkında fikir vermek için hepatoselüler karsinom raporlarında, en büyük tümör çapı, diferansiasyon, özel tipleri, lenfovasküler invazyon, büyük damar invazyonu, kapsül invazyonu, zemine siroz varlığı belirtilmelidir.
Özet (Çeviri)
Hepatocellular carcinoma is the fourth most common cancer around the world. In this study, factors that are effective in the etiopathogenesis (age, gender, HBV, etc.) with associations between the pattern of the tumour, tumour differentiation, lymphovascular invasion and prognostic factors were investigated.There were 82 cases with a diagnosis of hepatocellular carcinoma between 2005-2010 at the Department of Pathology of Inonu University Faculty of Medicine. The histopathologic special subtypes, tumour differentiation, pattern of the tumour, lymphovascular invasion, perineural invasion, capsul invasion, large vessel/portal vein invasion, presence of cirrhosis and dysplastic nodules, with age, gender distribution and etiology were reevaluated in hematoxylin and eosin (HE) stained sections.The age of patients ranged from 11 to 76 years. There were 82 patients (11% female, 89% male). Chronic viral infection (HBV) is the most important cause of hepatocellular carcinoma, accounting for 73,1% of both males and females.43,9% of cases were well differentiated, 45% of cases were moderately differentiated, 9,7% of cases were poorly differentiated. Moderately differentiated hepatocellular carcinoma was most common in males, well differentiated hepatocellular carcinoma was most common in females.One of the special subtype of hepatocellular carcinoma is fibrolameller carcinoma was seen only one case (1,2%).In order to give an idea on prognosis, in pathology reports of hepatocellular carcinoma greatest tumour dimension, differentiation, special subtypes, lymphovascular invasion, large vessel/portal vein invasion, presence of cirrhosis must be emphasized.