Erkek şizofreni hastaları ve eşlerinin cinsel işlevleri ve hastalık kliniği ile ilişkisi
Sexual dysfunction male patients with schizophrenia and of their partners and relationship of with clinical characteristics
  1. Tez No: 301192
  2. Yazar: ARİF ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BÖKE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, şizofreni eşleri, cinsel işlev, yaşam kalitesi, Schizophrenia, spouse schizophrenia, sexual function, life quality
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı heteroseksuel erkek şizofreni hastaları ve eşlerinin cinsel işlevlerindeki sorunları tanımlamak, cinsel işlevin klinik özellikler, yaşam kalitesi ve işlevsellik ile ilişkisini ortaya koymaktır. Ayrıca şizofreni hastalarının evliliklerinde kullandıkları doğum kontrol yöntemlerini ve gebelik sonlanım özelliklerini belirlemek çalışmamızın diğer amaçlarıdır.Yöntem: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikoz Polikliniğinde izlenen DSM-IV-TR kriterlerine göre şizofreni tanısı olan erkek hastalar dahil edilme ve dışlama kriterleri açısından değerlendirildi. Hasta grubu olarak 20 hasta ve eşi, kontrol grubu olarak da şizofreni hastalarıyla yaş ve eğitim süresi yönünden eşleştirilmiş 35 evli erkek ve eşi alındı. Hastalara sosyodemografik bilgi formu, PANSS, UKU yan etki değerlendirme ölçeği, CGI, PSP, ÇBASDÖ, WHOQOL-BREF ve GRCDÖ uygulandı. Hastaların eşlerine ve kontrol gurubunda ki evli çiftlere sosyodemografik bilgi formu dolduruldu, cinsel işlevleri GRCDÖ ile değerlendirildi. Hastaların eşleri ve kontrol grubu kadınlar ile SCID-I yapılandırılmış klinik görüşme yapıldı.Bulgular: Hastaların eşleri ile kontrol grubu kadınlar arasında yaş açısından fark tespit edilmedi, ancak hastaların eşlerinin kontrol grubu kadınlara göre eğitim seviyesinin daha düşük olduğu bulundu. Hastalar ve eşlerinin, kontrol grubu erkek ve kadınlara göre bir işe sahip olma oranının daha düşük olduğu tespit edildi. Şizofreni hastalarının kontrol grubu erkeklere göre ve hastaların eşlerinin kontrol grubu kadınlara göre cinsel işlev alanlarında daha fazla sorun yaşadığı saptandı. Hastalarda en sık sorun yaşanan alanın prematür ejakülasyon (% 85.0) olduğu, ikinci sıklıkla erektil disfonksiyon (%70) ve dokunma (%70) alanlarında sorun yaşandığı bulundu. GRCDÖ puanı ile PANSS toplam ve alt ölçek puanları, CGI puanı ve antipsikotik dozu arasında pozitif ilişki, yaşam kalitesi, işlevsellik, sosyal destek arasında negatif ilişki tespit edildi. Ayrıca CGI puanı ve antipsikotik dozunun birbirinden bağımsız olarak GRCDÖ puanı üzerinde etkili olduğu ortaya konuldu. Çocuk sayısı, plansız çocuk sayısı, düşük sayısı, kürtaj sayısı açısından çalışma ve kontrol grubu arasında fark saptanmadı. Doğum kontrol yöntemi kullanıp kullanmama açısından çalışma ve kontrol grubu arasında fark saptanmamışken, etkili doğum kontrol yöntemi kullanımının çalışma grubunda daha düşük olduğu bulundu.Sonuç: Çalışma sonucunda şizofreni hastalarının kontrol grubuna göre cinsel işlev alanlarında daha yüksek oranda sorun yaşadıkları tespit edildi. Hastaların eşlerinin de kontrol grubu kadınlara göre daha yüksek oranda cinsel sorun yaşadığı bulundu. Hasta grubunda kontrol grubuna göre etkili doğum kontrol yöntemi kullanımının düşük olduğu tespit edildi. Cinsel işlevle ilgili sorunların tanınmasında ve nedeninin bilinmesinde hasta ile birlikte eşinin de sürece dahil edilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to describe the problems about sexual functions of heterosexual male patients with schizophrenia and of their partners, to reveal the relationship of sexual function with clinical characteristics, life quality and functionality. Furthermore, to identify the contraceptive methods schizophrenia patients use during their marriage and outcomes of pregnancies is another aim of the study.Method: Male patients who applied to and were followed in Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Psychosis Clinic with a diagnosis of schizophreina according to DSM-IV-TR criteria were examined according to inclusion and exclusion criteria. Group of patients included 20 patient and their partners, while control group included 35 married couples. Patients were administered with sociodemografic information form, PANSS, UKU adverse effect assessment scale, CGI, PSP, MSPSS, WHOQOL-BREF-TR and GRISS. Partners of the patients and married couples in the control group were administered sociodemografic information form and their sexual functions were evaluated according to GRISS. Partners of patients and the women in control group were clinically interviewed using structured SCID-I.Findings: There was no difference between wives of patients and females in the control group in terms of age, but the education level of wives of patients were lower than those of females in the control group. Patients and their wives were found lower in terms of having a job. Patients with schizophrenia and their wives were found having more problems in sexual functions compared with control group couples. The most common sexual dysfunction that experienced by patients is premature ejaculation (85%), second most common dysfunction is erectile dysfunction (70%) and touching (70%). GRISS points and PANSS total and sub-tests points, CGI points and dose of antipsychotics were found to be positively correlated while life quality, functionality and social support is found to be negatively correlated. Also, CGI points and dose of antipsychotics were separately found to be correlated with GRISS points. There were no differences between patient group and control group in terms of number of children, number of unplanned children, number of spontaneous abortion, number of curettage. There were no differences between patient group and control group in using or not using contraceptive methods while patient group was found to be using less effective contraceptive methods than those of control group.Conclusion: Results of study show that schizophrenia patients experience more problems in sexual function compared with control group. Also, spouses of patients were found to have more problems in terms of sexual functions compared with control group. Patient group was found to use less effective contraceptive methods than control group. It is important to joint spouses to the process for recognition of the problems and knowing the causes of sexual dysfunction.