Ameliyat sonrası hastaların ağrı kontrolüne yönelik hemşirelerden beklentileri ve hemşirelerin ağrılı hastaya yönelik girişimleri
Expectatıons of the patıents from the nurses about paın control after surgery and ınterventıons of the nurses for patıents ın paın
  1. Tez No: 301215
  2. Yazar: TUBA YILMAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİLE BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat Sonrası Ağrı, Ameliyat Sonrası Ağrı Kontrolü, Hastaların Beklentileri, Hemşirelik Girişimleri
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma Gazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Genel Cerrahi, Kalp Damar Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Üroloji, Beyin Cerrahisi ve Ortopedi kliniklerinde yatan hastaların ağrı kontrolüne yönelik hemşirelerden beklentileri ve hemşirelerin ağrılı hastaya yönelik girişimlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini 315 hasta ve cerrahi kliniklerinde çalışan 63 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından hazırlanan anketler ile toplanan veriler sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılarak değerlendirilmiştir.Hastaların yaş ortalamasının 52.23 olduğu, %55.6'sının erkek, %56.2'sinin eğitiminin ilkokul ve altı, %42.5'inin ev hanımı, %62.9'unun daha önce ameliyat deneyimi olduğu saptanmıştır. Hastaların ağrı kontrolüne yönelik beklentilerinin başında; hemşirelerin ağrıyı dikkate alması, önemsemesi (%100) ve ağrının azalma durumunu takip etmesi (%100) gelmektedir.Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 29.38 olduğu, %27.0'ının çalışma yılının 1-5 yıl olduğu, çoğunluğunun lisans (% 79.4) mezunu olduğu saptanmıştır.Hemşirelerin çoğu doktor istemine göre farmakolojik yöntemleri uygulamakta ve ağrıyı azaltmak için uygun bir pozisyon vermektedir. Bu uygulamaları farmakolojik yöntemlerin yan etkilerini gözlemleme (%90.5), ağrı durumunu tekrar kontrol etme (%90.5), gerekli durumlarda sıcak/soğuk uygulama yapma (%74.6), kol, bacak, yürüme gibi egzersizler yaptırma (%71.4), gevşeme egzersizlerini uygulama (%60.3), masaj yapma (%22.2) izlemektedir.Hemşirelerin özellikle farmakolojik olmayan yöntemleri daha az uygulama nedenlerinin arasında hemşire sayısının yeterli olmaması, hastaların ağrı kontrolüne yönelik uygulamalara isteksiz olması, yeterli vakit olmaması, ağrı kontrolüne yönelik bilgi eksikliği yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The present research was descriptively conducted in order to determine the expectations of the patients from nurses about pain control and the interventions of the nurses for the patients in pain. All patients stayed at the General Surgery Clinic, Cardiovascular Surgery Clinic, Thoracic Surgery Clinic, Urology Clinic, Neurosurgery Clinic and Orthopedic Clinic of Gazi University Health Application and Research Center. The sample of the research was made up by 325 patients and 63 nurses who worked at the surgery clinics. The data collected using the questionnaires designed by the researcher were evaluated through frequency, mean and standard deviation.It was found out that mean age of the patients was 52.23, 55.6 % was male, 56.2 % had primary school degree or below, 42.5 % was housewives and 62.9 % had a prior surgery experience. Major pain control expectations of the patients were that nurses should take their pain into consideration and pay attention to their pain (100 %) and nurses should watch for the decrease in pain (100 %). It was found out that mean age of the participant nurses was 29.38, 27.0 % worked for 1-5 years and most of them (79.4 %) had bachelor?s degree.Most of the nurses administered pharmacologic methods as instructed by the doctors and gave a suitable position to decrease pain. These were followed by observation of the side effects of the pharmacologic methods (90.5 %), re-controlling of the pain (90.5 %), hot / cold compression when needed (76.4 %), exercises such as arm exercises-leg exercises-walking (71.4 %), relaxation exercises (60.3 %) and massage (22.2 %).The reasons for which nurses performed non pharmacological methods less were insufficient number of nurses, patients? reluctance to the practices used for pain control, lack of time and lack of knowledge for pain control.KEY WORDS: Pain After Surgery, Pain Control After Surgery, Expectations Of The Patients, Nursing Interventions