Kırkbeş yaş altı akciğer kanserli genç hastaların demografik ve prognostik özellikleri
Demographic and prognostic features of under fourty-five years old patients with lung cancer
- Tez No: 301344
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET DİRİER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Demografi, Demography
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Genç yaş, Sigara, Lung cancer, Young age, Smoking
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Primer akciğer kanseri tanılı 18-45 yaş arası genç hastaların klinik-patolojik özellikleri, prognostik faktörleri, demografik bilgileri, uygulanan tedavi modelleri ve sağkalımlarının retrospektif olarak analiz edilmesi amaçlandı. Doksan (75 erkek, 15 kadın) hastanın geriye dönük olarak dosya kayıtları incelendi. Demografik bilgileri, başlangıç tedavileri ve ölüm tarihleri kaydedildi.Medyan yaş (ortalama yaş) 39.45±6 (18-45 yaş) idi. Tanı anında tüm hastalar semptomatikti. En sık rastlanan semptom nefes darlığı (%55.6) idi. Vakalarda adenokarsinomu (%47.8) en sık rastlanan histolojik tip olarak saptadık. Tanı anında hastaların %90'ı (% 47.8'i Evre IV , % 42.2'si Evre III) ileri evre idi. Başlangıç tedavisi olarak %24.4'ü opere edilmişti. İleri evre olmaları sebebiyle vakaların %81'ine kombine tedavi protokolü uygulamıştı. Hastaların %80'i takip sonunda metastatikti.Sağkalım analizleri ?Kaplan-Meier? yöntemiyle hesaplandı. Medyan genel sağkalım süresi 14.5 aydı. Bir, 3 ve 5 yıllık sağkalım oranları sırasıyla %48, %24 ve %14 idi. Tüm evreler karşılaştırıldığında sağkalım süreleri arasında anlamlı istatistiksel fark vardı (p:0.009, Log Rank testi). Opere edilebilen evrelerde medyan sağkalım daha uzun bulundu.Hastaların %78.9'unda sigara alışkanlığının (ortalama sigara içme süresi 29.6±18 paket/yıl) bulunması, Adenokarsinom, Küçük hücreli akciğer kanseri ve Epidermoid karsinomun sigara ile anlamlı istatistiksel ilişki (p=0.01) göstermesi ana etyolojik faktörün sigara kullanımı olduğunu düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
We aimed to evaluate young patients (18-45 years old) with diagnosis of primary lung carcinoma in regard to clinical, pathological features, prognostic factors, demorgaphic data, applied treatment modality and survival analysis retrospectively. Ninety patients? (75 male, 15 women) registry databeses were evaluated retrospectively. Their demographic data, initial treatment and exitus time were noted. All patents were symptomatic at the time of diagnosis. The most frequent symptom was dyspnea (55.6%).The mean age of population was 39.45±6 (18-45 years). The most frequently encountered histological type was adenocarcinoma (47.8%). When the diagnosis was accomplished 90% of patients were in advenced stage (47.8% of patients in stage IV; 42.2% of patients in stage III). The 24.4 % of patients underwent to surgery as initial treatment. The 81% of patients were undergone to combined treatment protocol since all of them were in advenced stage. The 80% of patients were metastatic in the end of follow-up.We estimate their survival analysis by mean of Kaplan Meier method. The median survival time was 14.5 month. One, 3 and 5 years survival rates were 48%, 24% and 14% respectively. There was statistically significant difference between survival times and patients? stages (p=0.009, Log rank test). The median survival was more in operable stages. When we considered that presence of 78.9% smoking habitus (mean smoking time 29.6±18 pack/year) and the significant statistical association between adenocarcinoma, small cell carcinoma and epidermoid carcinoma, taken together suggest us that the main etiological factor is smoking.