Yaşlanmayla deride meydana gelen değişimlerin incelenmesi
Analyze of changes on skın by agıng
- Tez No: 301516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM KURUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Skin, aging, histology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada intrauterin dönemden başlayarak yaşlılık dönemine kadar deride meydana gelen histolojik değişikliklerin saptanması amaçlanmıştır.Çalışmada İnönü Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Laboratuarından temin edilen toplam 32 adet sağlıklı Spraque Dawley cinsi dişi sıçanlar kullanıldı. Denekler her bir grup 8'er sıçandan oluşmak üzere 4 gruba ayrıldı. 1. Grup: İntrauterin Grup (doğum öncesi) 19 günlük grup, 2. Grup: Postpartum (doğum sonu) 21 günlük grup, 3. Grup: Postpartum (doğum sonu) 60 günlük grup, 4. Grup: Postpartum (doğum sonu) 19 aylık grup. Deney sonunda bütün deneklerden ketamin/ksilazin anestezisi altında sırt, karın, kafa, kol ve bacak bölgelerinden deri örnekleri alındı. Örnekler rutin takip işlemlerinden geçirilerek parafine gömüldü. Parafin bloklardan elde edilen seri kesitlere Mayer's Hemotoksilen-Eozin, Masson's Trichome, Elastic Van Gieoson's, Mowry's Collaidal Iron, Periodic Asit Schiff ve Toluidine Blue boya metodları uygulandı ve incelendi.Her gruba ait sırt, kafa, karın kol ve bacak deri örnekleri epidermis, dermis ve bazal membran kalınlığı, dermal papillaların sayısı, yüksekliği ve genişliği, mast hücre ve pilosebase birim sayısı açısından hem morfolojik hem de istatistiksel olarak ayrı ayrı değerlendirildi.Tüm grupları çeşitli deri bölgeleriyle değerlendirildiğinde epidermis kalınlığı açısından en kalın epidermisin doğum öncesi grupta olduğu, doğum sonrasında ise inceldiği ancak yaşlanmayla tekrar epidermisin kalınlaştığı, bazal membran kalınlığının yaş arttıkça arttığı, dermis kalınlığının ise intrauterin dönemden 2 aylık döneme kadar arttığı yaşlı grubumuzda ise azaldığı tespit edildi. Dermal papillaların sayısı, yüksekliği ve genişliği açısından baktığımızda tüm bu parametrelerin doğum öncesi dönemden 60 günlük döneme kadar arttığı yaşlı grubumuzda ise tekrar azalmış olduğu saptandı. Mast hücre sayılarına tüm gruplarda ve tüm incelenen deri bölgelerinde baktığımızda en fazla sayının intrauterin dönemde olduğu ve doğum sonrasından itibaren bu sayının giderek düştüğü gözlemlendi. Dermiste bulunan pilosebase birim sayıları incelendiğinde ise intrauterin dönemde hiç rastlamadığımız pilosebase birimlere doğum sonunda gittikçe artan sayılarda rastlandı, ancak yaşlı deride sayıların tekrar düştüğü tespit edildi.Yapılan incelemeler ve ölçümler sonucunda; sıçanlarda farklı deri bölgeleri belirtilen parametreler açısından intrauterin dönemle doğum sonu dönemler arasında farklar bulundu. Ayrıca doğum sonu dönemlerinde yaşa bağlı kendi aralarında morfolojik farklar ortaya koyduğu saptandı.Anahtar kelimeler; Deri, yaşlanma, histoloji.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to present histological changes that occur on skin beginning in intrauterine period to old age, with samples that we get from five different parts of body.32 Spraque Dawley species healthy female rats which were provided from Inönü University Laboratory Animals Research Center, were used in this study. The Subjects were divided into 4 groups and each group was formed by 8 rats. 1st group: Intrauterine Group (before birth) group of 19 days, 2nd group: Postpartum (after birth) group of 21 days, 3rd Group: Postpartum (after birth) group of 60 days, 4th group: Postpartum(after birth) group of 19 months. At the end of the study, skin samples from back, abdomen, head, arm and leg area were taken from all of the subjects under anaesthetize of ketamine/xylazine. The samples were buried in paraffin by being processed routinely. Mayer?s Hemotoksilen-Eozin, Masson?s Trichome, Elastic Van Gieoson?s, Mowry?s Collaidal Iron, Periodic Asit Schiff and Toluidine Blue paint methods were applied to serial sections obtained from paraffin blocks and examined.The skin samples of head, abdomen, back, arm and leg belonging to each group were evaluated separately both morphologically and statistically in terms of epidermis, dermis and basal membrane thickness; numbers, height and width of dermal papilla, mast cell and number of units of pilosebaseWhen all groups were evaluated with skin areas, it was determined that the thickest epidermis is in before birth group, it became thinner after birth but it became thicker again by age, thickness of basal membrane became thicker as the age went up, thickness of dermis went up from intrauterine period to 2 months period but it decreased in old age group. I was determined that when we look in terms of the number, height and with of Dermal papillas, all these parameters went up from before birth period to 60 days period but it decreased in old age group. When we looked through mast sell numbers in all groups and all analyzed skin areas, we observed that the maximum numbers were in intrauterine period and the numbers were decreased gradually from after birth. When pilobase unit numbers on dermis was analyzed, pilobase units were encountered increasingly after birth, that we never encountered in intrauterine period, but it was determined that the numbers decreased again on old skin.Consequently, in the very latest analysis and measuring it has been determined that there are morphologic differences between intrauterine period and postpartum period each other associated with age in terms of specified parameters on rats and different skin areas.