Karpal tünel sendromu hastalarında retinaculum musculorum fleksorumun myofascial olarak gevşetilmesi, median sinir mobilizasyonu ve tendon gliding egzersizlerinin kinesio taping bantlama tekniğiyle karşılaştırılması
Comparison of kinesio taping technique with myofacial releasing of retinaculum musculorum flexorum, mobilization of median nerve, and tendon gliding exercises in patients with carpal tunnel syndrome
- Tez No: 301517
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Anatomy, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, n. medianus mobilizasyonu, sinir mobilizasyon egzersizleri, tendon gliding egzersizleri, kinesio taping bantlama tekniği, Carpal tunnel seyndrome, median nerve gliding exercises, neural gliding exercises, tendon gliding exercises, kinesio taping techniques
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS), n. medianus'un karpal tünel içerisinde sıkışmasıyla oluşan ve en sık görülen tuzak nöropatidir. Bu çalışmada amacımız; KTS'li hastaların tedavisinde, fizik tedavide kullanılan kinesio taping bantlama tekniğinin ne kadar etkin olduğunu saptamak ve kinesio taping bantlama tekniğiyle retinaculum musculorum flexorum'un myofascial gevşetilmesi, n. medianus mobilizasyonu ve tendon gliding egzersizlerinin üçünün birlikte yapıldığı tedavi programının etkinliğini karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Gönüllü KTS'li 40 bayan hasta, iki gruba ayrıldı. Hastaların ilk grubuna 4 hafta boyunca haftada 5 gün retinaculum musculorum flexorum'un myofascial olarak gevşetilmesi, n. medianus mobilizasyonu ve tendon gliding egzersizleri; ikinci gruba pazartesi- perşembe günleri 4 hafta boyunca haftada 2 defa karpal tünel sendromu için uygulanan kinesio taping bantlama tekniği uygulandı. Her bir hasta tedavi öncesi ve sonrası Boston Semptom Şiddeti Skalası ve Boston Fonksiyonel Kapasite Skalası ile değerlendirilip, her grubun tedavisinin kendi içinde etkinliğinin ve iki grubun tedavi etkinliğinin birbiriyle karşılaştırılması yapıldı.Bulgular: Her iki grupta da tedavi öncesi ve sonrası Boston Semptom Şiddeti Skalası ve Boston Fonksiyonel Kapasite Skalası değerleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde azalmıştır. Egzersiz grubu ve bantlama grubu Boston Semptom Şiddeti Skalası'nda tedavi öncesi ve sonrası arasındaki fark karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, Boston Fonksiyonel Kapasite Skalası'nda iki grup arasında anlamlı bir fark tespit edildi.Sonuç: Her iki grupta da KTS semptomları açısından olumlu etkiler sağlandığı tespit edilmiş, gruplar arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır. KTS fonksiyonları açısından değerlendirildiğinde egzersiz grubu bantlama grubundan daha etkin çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common peripheral entrapment neuropathy caused by pinched median nerve in carpal tunnel. In this study, our aim is to determine the efficiency of the kinesiotaping technique that is used in physical therapy and to compare efficacy of this technique with a treatment programme using all three types of myofacial releasing of flexor retinaculum, mobilization of the median nerve, and tendon gliding exercises.Material and Methods: Forty volunteer female patients with CTS, divided into two groups consisted of twenty patients. The first group of the patients was put on mobilization of median nerve, releasing of flexor retinaculum, and tendon gliding exercises therapy for 5 days per week for 4 weeks, while the second group recieved the kinesiotaping technique two times per week on Mondays and Thursdays. Every patient was evaluated within the group and compared with the other group according to Boston Symptom Severity Scale and Boston Functional Capacity Scale before and after the treatment programme to compare the efficiencies of the methods.Results: In both groups, statisticaly significant reductions were observed according to Boston Symptom Severity Scale and Boston Functional Capacity Scale scores before and after the therapy. Although the difference between exercises and taping groups was not statistically significant according to Boston Symptom Severity Scale, a statistically significant difference was noted according to Boston Functional Capacity Scale.Conclusion: Positive effects on CTS symptoms were observed in both groups, but statistically significant difference was not observed between groups. Excercise group was superior to taping group when we compare two groups according to improvement of hand functions.