Aşınan makine parçalarına uygulanan sert dolgu kaynağının aşınma özelliklerinin araştırılması
An investigation into wear properties of hard facing applied to the worn machine parts
- Tez No: 301804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİZAMETTİN KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Teknik Eğitim, Metallurgical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Aşınma, sert dolgu kaynağı, sertlik, tahribatsız muayene, Wear, hardfacing, hardness, non-destructive inspection
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, Demir-Çelik endüstrisinde sıklıkla kullanılan ve birçok aşınma faktörü sonucu ölçüsünden küçülen, bu haliyle kullanılması durumunda da üretime zarar verebilecek doğrultma mastarları kullanılmıştır. Aşınmış mastar yüzeyleri elektrik ark kaynak yöntemi ile değişik tip ticari sert dolgu elektrotları kullanılarak doldurulmuştur. Kaynaklı numuneler öncelikle makroskobik olarak incelenmiş, ayrıca oluşabilecek hataların tespiti için tahribatsız muayenelerden sıvı penetrant ve radyografik testler uygulanmıştır. Kaynaklı numunelerin arayüzeylerinin karakterize edilebilmesi için, kaynak bölgesinden sertlik ölçümleri yapılmış, ayrıca tüm numunelere makro/mikroyapı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Son olarak, sert dolgu kaynağı yapılmış numunelerin farklı yükler altındaki aşınma aşınma davranışları incelenmiştir.Kaynaklı numunelere yapılan tahribatsız testler sonucunda (sıvı penetrant ve radyografik muayene) kaynak dikişlerinde kayda değer bir hataya rastlanılmamıştır. Yapılan sertlik testleri sonucunda kaynak dolgu sertliklerinin, ana malzemeden daha yüksek olduğu görülmüştür. Aşınma testleri sonucunda ise en verimli kaynak metalinin TS EN 14700 E Fe 8 elektrodu ile üretilmiş dolgu metalinde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, kaynaklı numunelerin aşınmaya karşı dirençlerinin, dolgu metali kimyasal bileşimine bağlı olarak farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, worn straightening gauges, often used in iron and steel industry and worn under so many wear factors, were used as the test samples. The worn surfaces of these straightening gauges were filled/coated using various commercially available hard filler materials through electric arc method. Initially, non-destructive tests (liquid penetration and radiographic tests) applied to the samples in order to observe any cracks, porosity and defects in weld seem and Heat Affected Zone (HAZ). Hardness tests, macro/microstructural analyses and Scanning Electron Microscopy (SEM) studies were performed in order to characterise weld metal interface. Finally, wear behaviour of the welded samples under various loads was examined.As a results of non-destructive tests (liquid penetration and radiographic tests), no significant fault has been observed at weld seams. The welding filler hardness was found to be higher than that of the base metal. As the results of wear test, the most efficient weld metal was found the one produced with TS EN 14700 E Fe 8 electrode. In addition, wear behavior of the welded metals showed variations depending on the hard facing metal?s chemical composition.