Mobil hidrolik vinçler için kontrol sistemi (VKS) geliştirilmesi ve uygulaması
Development and implementation of control system (VKS) for mobile hydraulic cranes
  1. Tez No: 302469
  2. Yazar: VEYSEL ALVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET BOTSALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Devrilme, İş güvenliği, Matlab yazılımı, Mobil hidrolik vinç, Otomatik kontrol sistemi, PLC kontrolcü., Automatic control system, Jop safety, Matlab Software, Mobile hydraulic crane, PLC controller, Tipping.
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada mobil hidrolik vinçlerin yük kaldırma esnasında devrilmesini önleyecek PLC tabanlı bir kontrol sisteminin tasarımı yapılmış, tasarlanan sistemin performansı MATLAB/Simmechanics ortamında yürütülen simülasyon çalışmaları ile denenmiştir. Tasarlanan sistemin prototipi üretilmiştir. Geliştirilen sistem, 00469.STZ.2009-2 nolu SANTEZ projesi kapsamında tasarlanarak üretilen mevcut vinçlerle aynı performansa sahip ancak daha hafif olan 90 ton metrelik katlanabilir çift kırmalı bir mobil mobil vinç üzerinde denenerek yapılan tasarımın doğrulanması ve geçerli kılınması sağlanmıştır.Vinç Kontrol Sistemi (VKS) olarak isimlendirilen sistem, mobil hidrolik vinçlerdeki bom konumu, bom açısı, bom silindiri basıncı ve yük değerlerini toplayarak işletme değişkenlerinin vincin devrilmesine yol açabileceği sınır değerlere ulaşmasını engellemektedir. Geliştirilen sistem; hidrolik mobil vinçlerin performansını iyileştirerek vinç kapasitesinden en üst düzeyde yararlanmayı, çalışma esnasında iş güvenliğini artırmayı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, a PLC based control system (VKS ) which prevents tipping of mobile hydraulic cranes during operation is developed. Performance of developed control system is verified by simulations carried out in MATLAB/Simmechanics. A prototype of the designed control system is constructed . Developed control system design is validated by using it in a newly designed mobile crane with 90 ton.meter capacity which is more lighter than the existing models. New crane design is developed under the scope of an Industry Thesis Program (SANTEZ) project which is supported by Ministry of Science Technology and Industry by project number 00469.STZ.2009-2.The control system named as Crane Control System (CCS) prevents tipping of mobile hydraulic cranes during operation by monitoring values of the variables: boom positions, boom angles, boom cylinder pressures, load magnitudes and stopping crane operation when user- set values of these variables are exceeded. The developed control system improves crane performance by making it possible to use capacity of mobile cranes more effectively and improving job safety during operation.