Yeni Osmanlıların eğitim öğretim görüşleri
  1. Tez No: 302754
  2. Yazar: ZEYNEP BİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlıcılık, Yeni Osmanlılar, Ottomanism, New Ottomans, Madrasa
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Araştırmamızın birinci bölümünde Osmanlı devletinin 19. yüzyılda içinde bulunduğu olumsuz sosyal, siyasi ve ekonomik durumu ele alınmıştır. Osmanlı devletini bulunduğu bu durumdan kurtarmak için geliştirilen çözüm önerilerinden biri olan Yeni Osmanlılar akımının neliği incelenmiştir. Akımın temsilcilerinden Namık Kemal, Ali Suavi ve Ziya Paşa'nın hayatlarına yer verilmiştir. Sonra adı geçen temsilcilerin bazı görüşlerine değinilmiştir.İkinci bölümde Yeni Osmanlılar akımının temsilcilerinin dönemin eğitim öğretim anlayışı konusundaki eleştiri ve önerileri incelenmiştir. Osmanlılık ideolojisi doğrultusunda açılan Galatasaray Lisesi eğitim ve eğitim politikası açısından ele alınmıştır. Yeni Osmanlılar akımının din eğitim öğretim görüşleri incelenmiştir. Bu doğrultuda dönemin din eğitimi veren kurumları olan medreseler Yeni Osmanlılar açısından ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
?Opinions Of The New Ottomans On Education And Training? by our thesis is consist of two parts.In the first part of our research Ottoman Empire the negative statussocial, political, and economic in the 19. century are discussed. İt is examined that one of the solution proposals was the new otoman movement to recover the situation otoman state. Representatives of the movement Namık Kemal, Ziya Pasha, Ali Suavi and their lives have been given. Then I mentioned some of the views of the representatives .In the second part of our research Ideas and criticisms of The new Ottoman movement?s representative about the period of the education were examined. The Galatasaray High School opened ideology of Ottomanism was handled to analyz its education and training policy.Opinions of New Ottomans movement of religious education are examined. In this respect the institutions of religious education for the period of the madrasas are discussed in terms of the new Ottomans.