Kelamda tenzih doktrininin temelleri
The foundations of tanzih doctrin in qalam
- Tez No: 303025
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, Tasavvur, Sıfat, Tenzih, Mu'tezile, God, Idea, Attribute, Tanzih, Mu?tazila
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsanın anlamlı bir yaşam sürdürebilmesi adına sağlıklı ve doğru bir Tanrı tasavvuru oluşturması şarttır. Bu zorunluluk da bizi Tanrı hakkında konuşma problemiyle karşı karşıya getirmektedir. Bu problemin çözümü için insanın öncelikle Tanrı hakkında düşünmesi ve O'nunla ilgili konuşmanın imkanının olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir. Tanrı-insan iletişiminin ve tanrıya dair bilgi elde etmenin sıfatlar üzerinden gerçekleştiğini düşündüğümüz takdirde insanların, sıfatları iyi anlamak durumunda olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda Tanrı hakkında konuşamamak onunla iletişimi imkansız kılacak ve tanrıya dair bir bilgiye ulaşılamayacaktır. İşte bu yüzden, insanlar Tanrı hakkında konuşabilmek ve bilgi sahibi olabilmek için sıfatlar hakkında tartışmışlar ve böylece sıfatlarla ilgili farklı anlayışlar ortaya çıkmış, zat- sıfat ilişkisi sorgulanmış ve Mu'tezile bu konuda tutarlı bir tenzih anlayışı ortaya koymuştur. Onların tenzih anlayışı, Allahın birliği ve benzersizliği üzerinde durmaktadır. Felsefeden, Hıristiyanlık ve Yahudilikten gelen çoğulcu ve insan biçimci Tanrı anlayışlarından korunmak adına Mutezile bu konuyu ısrarla ele almış, tenzih doktrininin temellerini atmıştır.
Özet (Çeviri)
The people must have an healthy and accurate Idea of God for maintaining a meaningful life. First of all the people should think and interrogate how to speak about God. The obligatory direct us speaking about God. First of all, to solve this problem, we must think about God and learn if it is possible to talk about him. If we think the communication between God and human and get information about God, we must mention about attributes.Therefore not to speak with God make our communication impossible and for this reason it wouldn?t be able to reach information about God.Thus, people have discussed about the attributes to speak about God and got information about Him, and different approaches appeared about the attributes, interrogated relation between personality and the attributes and Mu?tazila introduced a coherent idea about apprehension of Tanzih.Their idea of Tanzih asserted association and unique of God. Mu?tazila handled this topic earnestly and suggest firstly idea of Tanzih for avoiding idea of pluralist and antrophomorphist God that come from philosophy, Christianity and Judaism.