Üniversite öğrencilerinde vücut kitle indeksi ile bazı psikopatolojiler arasındaki ilişkinin incelenmesi
Research of the relationship between body mass index and some psychopathies of university students
  1. Tez No: 303111
  2. Yazar: ÖZNUR BOZGEYİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK A. SAVAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Şişmanlık, Duygudurum Bozuklukları, Adult Attention Deficiency Hyperactivity Disorder, Obesity
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Şişmanlık toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren önemli bir halk sağlığı problemidir. Son yıllarda giderek yaygın bir sağlık sorunu haline gelmesi ve tıbbi komplikasyonlara bağlı erken ölümlerin olması, şişmanlığı üzerinde önemle durulması gereken bir konu haline getirmiştir. Araştırmalar, mortalite ve morbiditeye yol açmasının yanı sıra, ruhsal hastalıklar ile de ilişkili olduğunu göstermiştir.Bu çalışmanın birinci amacı toplum örnekleminde ruhsal belirti ölçüm düzeylerinin VKİ ile ilişkisini araştırmaktır.Çalışmaya Gaziantep Üniversitesi öğrencisi olup gönüllü katılmayı kabul eden 1000 kişi alındı. Çalışmaya katılan öğrencilere sosyodemografik veri formu, Duygudurum Bozuklukları Ölçeği, Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Kendi Bildirim Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI) uygulandı. Öğrencilerin boy ve kilo değerlerine göre VKİ hesaplandı.Öğrencilerin VKİ ortalaması 22.2 idi; %8.1'i zayıf, %74.7'si normal, %16.4'ü kilolu ve %0.7'si şişmandı. VKİ ile sadece STAI ölçeği arasında zayıf bir ilişki gözlendi.Sonuç olarak VKİ ile duygudurum bozuklukları ve DEHB ölçümleri arasındaki başka çalışmalarda gösterilen ilişki, üniversite öğrencilerinde yaptığımız çalışmada gözlenmedi; bununla birlikte kaygı ölçümleri ile bir ilişki tespit edildi. Bu sonuçların bu yaş grubundaki şişman kişi sayısının az olması ile ilgili olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
values of the weight and the height of students the BMIs were calculated.The average BMI of students was 22.2 %; 8.1 % of them were thin, 74.7 % were normal, 16.4 % were overweight and 0.7 were obese. A slight relationship was observed only between BMI and STAI.As a result, the relationship between mood disorders and ADHD measurements reported in other studies couldn?t shown in our study hold with university students; all the same there was a relation between anxiety measurements. It is considered that these results can be related to the small number of obese people in this age group.