3,4-metilendioksimetamfetamin (MDMA) içeren tabletlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri kullanılarak kataloglandırılması
Catalogue the illicit tablets consisting 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA) by using their chemical and physical properties
  1. Tez No: 303157
  2. Yazar: HALİM TOPAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZELİHA KAYAALTI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Kimya, Forensic Medicine, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kütle Seçimli Gaz Kromatografisi (GC-MS), MDMA, Profilleme, Safsızlık, Yasadısı Tablet, Gas Chromatography with Mass Spectrometry, Illicit tablets, Impurity, MDMA, Profiling
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmada; 2007-2008 yıllarında yakalanan MDMA içerikli yasadışı tabletler arasından seçilen 35 adet tabletin renk, logo, ağırlık, çap ve kalınlık gibi fiziksel özellikleri belirlenmiştir. Ayrıca kataloglandırılmak amacıyla tüm tabletlerin aynı formatta ve ölçülerde fotoğrafı çekilmiştir.Nitel analiz yapılabilmesi amacıyla GC/MS ve nicel analizleri için diyot array detektörlü HPLC kullanılmıştır. Tabletler içinde bulunan MDMA ve kafein miktarları tespit edilmiştir.Ayrıca, GC/MS ile MDMA içerikli tabletlerin içerisinde yer alan safsızlıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen kimyasal ve fiziksel tüm sonuçlar her bir tablet için belirli bir formatta kayıt altına alınarak benzerlikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; 35tablets chosen from MDMA tablets were seizured in 2007-2008 and btheir physical properties like color, logo, weight, diameter and thickness were determined. Also, I took pictures of all tablets in same format and dimensions.I used GC-MS for qualitative analysisand HPLC with diode array detector for quantitative analysis. MDMA and caffeine were quantified.Furhermore, impurities in MDMA containing tablets were tried to determine. All chemical and physical results chained in a certain format and tried to expose the similarities of the tablets.