Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin özel yetenek sınavı esnasında gösterdikleri dayanıklılık performansıyla eğitim-öğretim dönemindeki dayanıklılık performansının karşılaştırılması
Comparing with students?s performance of endurance when they showed in examination capability of physical education and teaching sports and in term of education and teaching
- Tez No: 303437
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklılık, Başarı, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü, Mekik koşusu, Özel Yetenek, Endurance, Success, Department of physical education and sports, shuttle running, special ability
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Ertuş Z, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin özel yetenek sınavı esnasında gösterdikleri dayanıklılık performansıyla Eğitim-Öğretim dönemindeki dayanıklılık performansının karşılaştırılması, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sağlık Bilimler Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2010. Bu araştırmada Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin özel yetenek sınavında gösterdikleri dayanıklılık performanslarıyla Eğitim ? Öğretim dönemindeki dayanıklılık performansları arasında fark olup olmadığına, varsa bunu etkileyen iç ve dış faktörlerin neler olduğunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma 21 kız, 58 erkek, toplam 79 öğrencinin gönüllü katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Deneklerin demografik özellikleri ile başarıyı etkileyen iç ve dış faktörlerin belirlenmesi amacıyla anket uygulanmıştır. Öğrencilerin dayanıklılık özelliklerinin belirlenmesi için mekik koşusu testi uygulanmıştır. Çalışmamızda iki mekik koşusu arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla eşleştirilmiş t testi uygulanmıştır. Ayrıca verilerin genel dağılımları için tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Sorular arasındaki ilişkiyi belirlemek için çapraz tablolar kullanılmıştır. Genel olarak dayanıklılık motorsal ve bireysel karakter ile ilgili bir yetidir. Bu yetinin kalitesi kalp-dolaşım sistemi, solunum sistemi, sinir sistemi ve psikolojik etkenlerle belirlenir. Bundan dolayı dayanıklılık vücudun karşı direnç yetisidir. Sporcu performansını fiziksel özelliklerin yanı sıra motivasyonu, stres düzeyi, sosyal çevresi etkilemektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre, öğrenciler genel olarak Van çevresindeki il ve ilçelerde ikamet etmekte, kalabalık aile yapısı ve orta gelir düzeyine sahip, öğrenci annelerinin çoğunluğu okuma-yazma bilmemekte ve ev hanımıdır. Öğrencilerin çoğunluğu başarısında dayanıklılığın, esnekliğin, motivasyonun, kuvvetin, sosyal çevrenin etkisinin olduğunu belirtmişlerdir. Uyguladığımız mekik koşusu testi sonuçlarına göre öğrencilerin bölüme yerleşirken gösterdikleri dayanıklılık performansları, eğitim-öğretim dönemindeki dayanıklılık performanslarından daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler yapılan çeşitli çalışmalarla paralellik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ertuş Z, Comparing with students?s performance of endurance when they showed in examination capability of physical education and teaching sports and in term of education and teaching. University of Yüzüncü Yıl, institute of health sciens, Master thesis of physical education and deportment of sports, Van, 2010. This research have been made wheather there is any difference of performance when they show in examination capability of physical education and teaching sports and in term of education and teaching or not at the same time if there is what the effects which both internal and external factors. Research was made by 21 girls, 58 boys totaly 79 students ,all them are volunteer. A survey was applied to this students for the purpose of knowing both their demographic features and internal-external factors. Shuttle runnig test was applied fort he purpose of determining students?s endurance. Matching T test was applied so as to arrange of relation with two shuttle running. As well it was benefited from definer statistic for general dispersion of datas. Crosswires tables was used for the purpose of determining relations between questions. Generally, enduring is a ability which concerned with physically and individual. This ability?s quality is determined by circolatory system of kardia respiratory system, nevre system and psychologicaly factors. Because of this, endurance is an ability of body?s resistance. The player?s performence is effected by motivation, level of stres and his / her social circle as well as physical features. According to our datas, it is indicated that the players who are located in Van, are staying in crowded families, medium-level earnings, some of their parents analphabet; consequently players can say that their endurance motivations, social circles can be affected. According to the test which made shuttle running, the players showed a high performence when they enter for coming this department than now they are in terms of education and teaching. The datas which we got in this research are parallel with other various researchs.