KOBİ'ler ve markalaşma sorunları: Kahramanmaraş tekstil işletmelerinde ampirik bir çalışma
The Small and Medium Sized Enterprises and problems of branding: Empirical study on textile companies in Kahramanmaraş
- Tez No: 303567
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. Ö. OKAN FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Marka, Markalaşma, Tekstil
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
KOBİ'ler Türkiye'de ve dünyada ekonominin bel kemiği durumundadır. Kriz dönemlerini büyük şirketlerden daha kolay atlatabilmeleri, gerektiğinde onlara ara mamul tedarik edebilmeleri, değişikliklere büyük şirketlerden daha kolay adapte olmalarını sağlayan esnek yapıları ile KOBİ'ler ülkelerin ekonomilerinde önemli bir yere sahiptir. Bugün dünyanın büyük ekonomileri incelendiğinde KOBİ'lerin ekonomiye yaptıkları katkılar ve hükümetlerin de KOBİ'lere verdiği destek oranı görülecektir. Ancak özellikle Türkiye'de yeterinde önem verilmediği için KOBİ'ler birçok sıkıntı ile karşı karşıyadır. Teknolojinin ithal ediliyor olmasının getirdiği zorluklar, finansal destek alamamaktan kaynaklanan zorluklar, pazarlamada ve üretimde yaşanan zorluklar ve tüm zorlukların çözümünde hükümetin ekonomik programlarının ya hiç olmaması ya da yeterli olmaması günümüzde Türkiye'de KOBİ'lerin yeterince güçlü olmasını engelleyen sebeplerdir.Her geçen gün bir yenisi daha eklenen firmalar gerek ulusal gerekse uluslararası pazarda kendilerine yer açabilmek ve aynı ürün yelpazesinden ürünler üreten firmalar arasından sıyrılabilmek için marka ve markalaşma konusunda çalışmalar yapmaktadırlar. Aynı cins ürünün birden fazla üretilmeye başlanması ile artık önemli olan ürün değil ürünün pazarlanırken müşterilere verdiği imaj olmuştur. Ürünün imajının müşteriler tarafından olumlu karşılanması ise markalaşma çalışmaları ile gerçekleşir.KOBİ'ler için de dünya pazarlarında yer bulabilmek için markalaşma en iyi yollardan birisidir. Ancak Türkiye'de henüz iç pazarda bile yeterince güçlü değilken ve çeşitli sorunlar ile mücadele etmekteyken markalaşma çalışmaları için fazladan mali kaynak ayırmak KOBİ'ler için imkansızdır. Bu çalışmada KOBİ'ler ve sorunları ile ve marka kavramları incelendikten sonra KOBİ'lerin markalaşma sorunları ele alınacak ve Kahramanmaraş ampirik örneği incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) are chimes of economies both in Turkey and the world. SME?s have an important place in economies of countries with their abilities to overcome periods of crisis easier than big companies, to supply them intermediate products and to adapt changes easier than big companies with their flexible structures. Today, when the big economies of the world are taken into consideration, contributions of SME?s to economy and the rate of governmental support to SME?s become obvious. However, especially in Turkey SME?s are faced with various problems due to the lack of consideration. Today the importation of technology to Turkey, difficulties in getting financial credits, the difficulties in marketing and production and the absence or insufficiency of governmental programs which aim to solve those are reasons that prevent the development of SME?s in Turkey.Companies constantly increase day by day and they carry out works for brands and branding in order to make room in both global and domestic market for themselves and stand out out amongst other companies which produce similar products. With the beginning of production of same product by different companies, the product itself lost its importance and the real important element became the image of that product. Customers? positive attitudes towards the image of a product are realized by branding operations.Branding is one of the important elements for SME?s to find a place in global markets. However SME?s are not strong in domestic markets and that struggle with various problems, allocating additional resources for branding works is almost impossible. In this research, the problems of branding that SME?s are experiencing in Turkey and especially in Kahramanmaraş will be examined by survey method after the examination of SME?s, their problems and branding itself.Key Worlds: SME, Brand, Branding, Kahramanmaraş, Textile.