Yeni bir organizasyon: Özel güvenlik teşkilatı
A new organisation: Private security organisation
- Tez No: 303819
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Genel Güvenlik, Özel Güvenlik, Yakın Koruma
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Güvenlik insanlık tarihi kadar eski ihtiyaçlardan biridir. Dolayısıyla bu ihtiyacın karşılanması tarihin her döneminde insanlar açısından yaşamsal bir önem taşımıştır.Bu ihtiyacın giderilmesi ,teknoloji ve bilimin gelişmesiyle doğru orantılı olarak gelişme göstermiştir.Kişiler ve devletler güvenliklerini sağlama konusunda temelde aynı, uygulamada farklı yöntemlerle insanların hayatlarını güvenlik altına almaya, daha huzurlu bir yaşamsal alanının oluşmasına yardımcı olmaya çalışmışlar ve günümüzde de çalışmaktadırlar.Ülkemizde de genel ve özel kolluk haricinde, özel sektörün teşvik edilmesiyle özel güvenlik teşkilatları oluşturulmuştur.Özel güvenlik teşkilatı, iç güvenlik hizmetlerinde istihdam edilen unsurlardan kaynaklanan mali sarfiyatın boyutlarının fazla büyümesi, iktisadi ve tarımsal faaliyet ve yatırımların daha fazla ön plana çıkması sonucunda `yakın güvenliği kendin sağla, uzak güvenlik bana aittir' yaklaşımından hareket edilerek iç güvenliğin belli bir kısmının özelleştirilmeye başlanması ve güvenliği sağlayan bir sektörün ortaya çıkmasıyla kurulmuştur. Dedektiflik ve yakın korumada hızla gelişmekte ve ivme kazanmaktadır.İzlenen yöntemlerin esasında devlet tarafından sağlanan güvenlik hizmeti, genel kolluk ve özel kolluk biçiminde kendini göstermektedir. Yalnız sonraki yıllarda ve günümüzde devletçe sağlanan güvenlik hizmeti yanında özel kimselerce sağlanan güvenlik hizmetleride mevcuttur. Nitekim 2495 sy kanun ve müteakibinde 5188 sy kanun ile bu konu yasal zemine oturtulmuş ve bizim tez konumuzu oluşturmaktadır.Özel güvenlik teşkilatının yapısal durumu, tarihçesi, yönetim ve organizasyonunun işleyişi, ülkemizde Özel Güvenlik teşkilatının bulunduğu noktanın incelenmesi amacıyla hazırlanan bu tez çalışmasının genel kapsamda yapılan değerlendirmelerle; bu alanda ileride yapılacak çalışmalara katkı sağlaması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The need of security is as old as the history of human being. That?s why, providing their security has always been the vital aim of people throughout the history. As the technology and science developed, the means of providing security also developed. Although people and the governments have different security methods in appearance, they are always the same in their main idea. The idae behind all these means of security is to provide people a more secure and peaceful life. In our country, apart form the governmental security organisations, many private security organisations have been appeared recently.Private security organisations have increased rapidly because the financial amount needed to provide the security of organisations has increased and it bacame difficult for the governments to finance this amount. Starting from this point, the security policy of the governments has a new face: Provide your own internal security, the government will provite external one. This policy lead to a new sector : private security organisations. By the coming of this sector, the role dedectives have also gain importanceThe following the subjects are general security and special security.Special security is important for us.Int that time number of 2495 and number of 5188 laws are completing our subject.So our subject is in.In this study, we present the history, management and organisational structure of private security organisations and try to enlight the security systems. We hope this study will help the future studies on the field.KEY WORDS: Security, general security, private security, and close protection.