Roman öğrencilerin eğitime erişimleri (Fatih İlçesi Örneği)
Access to education by Roman students
- Tez No: 303882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA ŞULE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, eğitim hakkı, etnisite, Romanlar, Education, right of education, ethnicity, Romans
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında, ilköğretimde öğrenim gören Roman öğrencilerin eğitime erişimleri, onlara eğitim veren öğretmenlerin görüşlerinden hareket edilerek incelenmiştir. Öğretmenlerin, aynı okulda eğitim gören Roman olmayan öğrencilerle ilgili görüşleri de alınarak karşılaştırma yapılmıştır. Araştırmanın deney grubunu Roman öğrenciler, kontrol grubunu ise aynı okulda eğitim gören Roman olmayan öğrenciler oluşturmaktadır.Araştırma da derinlemesine niteliksel görüşme tekniği uygulanmıştır ve içerik analizi yapılmıştır.Yapılan değerlendirmeler sonucunda; Roman öğrencilerin; sosyal faaliyetlere katılım, iletişim becerileri ve kendini tanıma konuları en olumlu oldukları özelliklerdir. Çözüm odaklı olma, çevreye duyarlılık ve verimli ders çalışma konuları ise en olumsuz oldukları özelliklerdir.Roman olmayan öğrencilerin; okul kültürü, takım çalışması, verimli ders çalışma konuları en olumlu özellikler iken sosyal faaliyetlere katılım, çevreye duyarlılık ve iletişim becerileri konuları en olumsuz oldukları özellikleri oluşturmaktadır.Roman öğrencilerin en olumlu olduğu özellikler, Roman olmayan öğrencilerin en olumsuz oldukları özellikleri oluşturmakta iken. Her iki grup için de çevreye duyarlılık özelliği olumsuz olarak benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, access to education by Roman students having primary school education was analyzed based on the views of their teachers. Views of the teachers on non-Roman students studying at the same school were obtained and a comparison is made. Experimental group of the study is Roman students, whereas control group is non-Roman students studying at the same school.In depth qualitative interview technique was applied in the research and content analysis is made.As a result of evaluations it was determined that Roman students? most positive characteristics are participation into social activities, communication skills and self recognition, whereas their most negative characteristics are being solution focused, environmental sensitivity and efficient studying.While the most positive characteristics of non-Roman students are school culture, team work and efficient studying, their most negative characteristics are participation into social activities, environmental sensitivity and communication skills.As the most positive characteristics of Roman students are the most negative characteristics of non-Roman students, environmental sensitivity is the negative characteristic of both groups.