Gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de okullarda güvenli ortamın sağlanması
Providing safety school environments at industried countries and Turkey
- Tez No: 303948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GONCA BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Education and Training, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, okul, güvenlik, risk, Children, school, safety, risk
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Okul dönemi içinde, çocuğun yanlış yönlendirilmesi ve çevre şartlarının olumsuz etkileri sonucunda çocuğun suçluluk davranışları gösterebileceği düşünülebilir. Bu noktada okullarda güvenli ortamın sağlanmasının temelinde herhangi bir nedenle okul sürecinde suçluluk davranışı gösteren veya gösterebilecek çocukların okul başarısı, devamlılık, eğitimi bırakmama, disiplin gibi süreçlerde olumsuz gelişimleri ortadan kaldırmayı hedeflemektedir.Yurt içinde yapılan çalışmalar yanında gelişmiş ülkelerdeki yapılan çalışmalar da gözden geçirildiğinde, okul bağlantılı şiddet olaylarının karşılaştırmasını yapmanın zor olduğu görülmektedir. Bunun sebepleri arasında şunlar sayılabilir: birçok ülke okulda meydana gelen ve rapor edilmiş şiddet olayları ile ilgili ulusal bilgi toplamamaktadırlar; okulda meydana gelen şiddet olayları ile ilgili farklı ülkeler, farklı tanım kullanmaktadırlar; dildeki ve kültürdeki farklılıklar ülkeler arasındaki benzer davranışların farklılıklarını bile karşılaştırmayı zorlaştırmaktadır; rapor etme uygulamaları büyük oranda değişebildiği için, birçok ülkede şiddet içindeki eğilim ve seviyelerin incelenmesi zordur; kişisel raporları içeren küçük okul çalışmalarından yerel, bölgesel ve ulusal mağduriyet araştırmaları veya polis ya da olay raporlarına göre kaynaklar değişmektedir; bu kaynaklar öğrencilerin yaş farklılıklarına, okul tiplerine ve zaman periyotlarına göre değişmektedir; okulların kendi arasında problem olduğunu kabul etme yönünde bir isteksizlik sık sık olmaktadır; öğrencilerin olayları bildirmelerine karşı kendi arkadaş grupları arasında güçlü bir baskı mevcuttur.Okullarda güvenli ortam projesi ile hedeflenen temel unsur, okullarda risk durumunun en aza indirmesidir. Daha güvenli okullarda eğitimin sağlanması için yapılan çalışmalar, sağlıklı toplumlar yaratmak için ön koşuldur.
Özet (Çeviri)
During the school period, children's behavior can be considered as guilty as a result of the negative effects of environmental conditions and children?s wrong direction. At this point, It is targeted that eliminating the negative developments of children who are acting guilt behavior or may act guilt behavior during the period of success of school, permanence, not to leave the education and disciplinary process.Besides Domestic Works, reviewing the studies conducted in developed countries, it is stated that the schools are difficult to make a comparison of associated observed violence The reasons for this might be: At several countries, there is no data collected to create a national datebase about the occured incidents at schools; different definitions are used by different countries about these incidents; differences in the language and culture,makes the comparison difficult between the countries who has similar behavior differences; report applications can vary in a large scale for many countires and this makes the severity and level of trend analysis difficult. The sources varies on personal report containing the work of small schools at local, regional and national victimization surveys or police or incident reports. These sources varies on the age differences of students, school types and time periods.It happens often that schools has an unwillingness to accept their own problems. There is a strong pressure on students about not the report incidents.The main target element of the safety environment at schools project is minimizing the risk situation at schools. . The Works performed for providing safer school education is a prerequisite for creating healthy communities.