2003 yılı sonrası PKK terör örgütü ile ilgili gelişmeler
Process of the terrorist organization PKK after the year 2003
- Tez No: 304121
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAİT YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: PKK, Terörle Mücadele, Demokratik Açılım Politikası, PKK, The Fight Against Terrorism, Democratic Initiative Policy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Türkiye'deki faaliyet gösteren bölücü terör örgütü PKK ve Türkiye'nin bu örgüte karşı verdiği mücadeleyi konu edinmektedir. Bu bağlamda Çalışmada dört bölüme ayrılmış ve dönemler itibarıyla 1984-2003, 2003-2006 ve 2006-2010 dönemleri ile gelinen son aşamayı incelemektedir. Bu çerçevede örgütün, TSK ile 2003 yılına dek giriştiği silahlı mücadele safhası ve bu safhayı kaybetmesinin ardından 2003 yılından itibaren yöneldiği siyasallaşma safhaları iki ayrı kırılma noktası olarak ele alınmıştır. Siyasallaşma safhası ile birlikte PKK terörünün sıradan bir bölücü hareket olmaktan çıkarak büyük güçlerin Ortadoğu bölgesine yönelik planları içerisine dahil edildiği ve otuz yıllık geçmişi olan terörün artık lokal bir problem olmaktan çıktığı anlatılmaktadır.Tez, 2010 yılı içerisindeki olayları da içermesi nedeniyle; gerek sürecin tam bir analizinin yapılabilmesi, gerekse geleceğe dair daha net çıkarımlar oluşturulabilmesi açısından kaynak olabilmesi düşünülerek hazırlanmıştır. Tezin hazırlanmasında kaynak taraması yönteminden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis contex, separatist terrorist organization PKK that operating in Turkey and Turkey's struggle against PKK. Get in this contex, the study was divided into four sections by periods 1984-2003, 2003-2006 and 2006-2010 with the latest stage reached. Within this framework, Within this framework, organization, TAF undertaken with the armed struggle until the year 2003 after the death phase and this phase since 2003, directed the political breaking point is discussed in two separate phases. Together with the political phase of the separatist movement PKK terrorism from being an ordinary great powers have been included in plans for the Middle East region and the thirty-year history of being out of the terrorism problem is no longer a local explained.The thesis also includes events in the year 2010, due to a complete analysis of the process need to be made, both in terms of creating inferences about the future more clearly be made by considering the source. Method utilized in the preparation of the thesis literature.