Türk Hukukunda yerel yönetimlerin seçimle gelen organlarının organlık sıfatını kazanması ve kaybetmesi
Local administration elected organs' possesion and lost of attribute of organ in Turkish Law
- Tez No: 304161
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Özerklik, Yerel Yönetim Organları, Organlık Sıfatını Kaybetme, Local Autonomy, Local Administration Organs, Lost of attribute of organ
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada, yerel demokrasi ve yerel özerklik olgusu çerçevesinde, yerel yönetimlerin seçimle gelen organları ele alınmıştır. Yerel yönetimlerin seçimle gelen organlarının organlık sıfatların kazanma ve kaybetme durumu literatür taraması yöntemiyle; ilgili yasal düzenlemeler, Anayasa Mahkemesi kararları ve Danıştay kararları ışığında, hukuki yönden incelenmiştir. Merkezi yönetim geleneğine sahip olan Türkiye'de, yeni yasal düzenlemelerle ve mahkeme içtihatlarıyla gelinen nokta değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmede olumlu yönde önemli adımlar atıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte idarivesayet yetkisinin kullanımının sınırlandırılmasının yasal düzenlemelerle mümkün olmadığı tespit edilmiştir. Bu sorunun çözümü için Anayasada bir takım değişikliklerin yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the elected organs of the local administration within the context of local democracy and local autonomy were studied. The local administration elected organs? possession and lost of the attribute of organ was examined juridically via literature search; in the light of related legal regulations, Constitutional Court decisions and State Council decisions. In Turkey, which has the tradition of centralized administration, the pointreached by new legal regulations and jurisprudence was evaluated. In these evaluations, it was concluded that positive and important steps were taken. However, It was determined that it is impossible to limit the use of the administrational tutelage via legal regulations. It was also concluded that some changes in Constitution are also necessary to solve this problem.