Dumlupınar Üniversitesi yabancı diller bölümü isteğe bağlı İngilizce hazırlık programının öğrenci ve öğretim elemanı görüşlerine göre incelenmesi
An analysis of Dumlupınar University foreign languages department optional English preparatory program according to students' and instructors' views
- Tez No: 304217
- Danışmanlar: DR. DİLRUBA KÜRÜM YAPICIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim programı, isteğe bağlı hazırlık eğitimi, yabancı dil öğretimi, Curriculum, foreign language education, optional English preparatory education
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırma, Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü isteğe bağlı İngilizce hazırlık programının öğrenci ve öğretim elemanı görüşlerine göre incelenmesi amacıyla desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcı grubu, 2010-2011 öğretim yılında Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü isteğe bağlı İngilizce hazırlık programında öğrenim gören 109 öğrenci ve bu dersleri yürüten öğretim elemanlarının tamamından oluşmaktadır.Araştırmada öğrenci ve öğretim elemanlarının isteğe bağlı İngilizce hazırlık programına ilişkin görüşlerinin ayrıntılı olarak incelenmesine gereksinim duyulduğu için nitel araştırma yaklaşımı benimsenmiştir. Araştırma verileri, açık uçlu anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Öğrencilerin görüşlerini belirlemek amacıyla 12 sorudan oluşan açık uçlu anket kullanılmış, öğretim elemanlarının görüşlerini belirlemek için de yarı-yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme, programdaki dersleri yürüten 12 öğretim elemanı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verilerinin çözümlenmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara dayanarak, Dumlupınar Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü isteğe bağlı İngilizce hazırlık programı öğrencilerinin programa katılma amaçları arasında, ilk sırada kariyerlerine katkı sağlaması, bazı bölüm derslerini İngilizce görebilme, dil düzeylerini ilerleterek kişisel gelişim sağlama yer almaktadır. Öğrencilerin programdan beklentileri ile programa katılma amaçlarının benzerlik gösterdiği ve programın bu beklentileri çoğunlukla karşılar nitelikte olduğu belirlenmiştir. Öğrenciler dilin pratik kullanımına yönelik uygulamalarla görsel öğelerin kullanımının yetersiz olmasını, ders saatlerinin çok olmasını, derslerin blok işlenmesini ve yapılan sınavların sayılarının fazla olmasını yaşanan sorunlar arasında dile getirmişlerdir. Öğrencilerin çoğunluğu ise programın geliştirilebilir yönleri olduğunu belirtmişlerdir. Programın geliştirilmesi gereken yönlerine ilişkin öğrencilerin görüşleri içerisinde, temel becerilerin geliştirilmesine yönelik uygulamaların sınırlı olması, kur sisteminin ve seviye sınıflarının olmaması, bölümün fiziksel ortamının yetersiz görülmesi ve programın isteğe bağlı olması en çok öne çıkan görüşler arasındadır.Öğretim elemanlarından elde edilen bulgulara göre, öğretim elemanları da öğrencilerin kişisel ve mesleki gelişim, iyi düzeyde İngilizce öğrenme ve bölüm derslerini anlama amacıyla hazırlık programına katıldıklarını ve programda verilen eğitimin öğrencilerin beklentilerini büyük ölçüde karşıladığını düşünmektedirler. Öğretim elemanlarının derslerin işlenişinde konunun yapısı ve öğrenci profiline göre pek çok yöntem ve teknikten yararlandıkları; araç-gereç kullanımında ise basılı, görsel ve görsel-işitsel materyal kullanımına özen gösterdikleri belirlenmiştir. Öte yandan, programın isteğe bağlı oluşunun öğrencilerin motivasyon, devamsızlık, derse katılım ve akademik başarıları üzerinde etkili olduğu; bu etmenlerin öğrenciden öğrenciye değişiklik gösterebileceği gibi, sınıf dinamiğine ve öğretim elemanı-öğrenci iletişimi gibi çeşitli etmenlere bağlı olarak farklılık gösterebileceği ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra, öğretim elemanlarının görüşlerine göre bölümde ölçme değerlendirme ve materyal geliştirme biriminin olmaması, öğretim elemanı sayısının yetersizliği, buna bağlı olarak ders yüklerinin fazlalığı, seviye sınıflarının olmaması, ders dağılımları, ikinci öğretim ve blok ders uygulamaları ve fiziksel ortamın yetersizliği programın aksayan yönleri arasında öne çıkmaktadır. Buna bağlı olarak öğretim elemanlarının programın geliştirilmesine dönük önerileri program geliştirmeye, yönetime, derslere ve fiziksel ortama yönelik olmak üzere dört grupta irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is designed to analyze the optional preparatory English program at Dumlupınar University Foreign Languages Department according to students? and instructors? points of view. The participants of the research are 109 students attending Dumlupınar University optional English preparatory program in 2010-2011 academic year and all of the instructors who taught those students in preparatory classes.In this research, qualitative approach is applied since students? and instructors? views were needed to be determined and analyzed in detail. The research data were gathered through an open-ended questionnaire and semi-structured interview. Through open-ended questionnaire, 12 questions were asked to students to determine their views on optional English preparatory program. Then, a semi-structured interview was designed in the light of those data gathered from open-ended questionnaire and held with 12 instructors teaching in the program. Descriptive analysis method was used in data analysis of this research and all the data were analyzed manually.The findings of the study revealed that students joined the Optional English Preparatory Program mostly with the purpose of career development, taking some departmental courses in English and making personal development by improving their knowledge and understanding of English language. It has also been found that students? expectations from the optional English preparatory program and their purpose of attendance show similarities and it can be said that the program satisfies those expectations. Moreover, students claimed some issues that visual materials used during the lessons and activities based on the practical use of language in the program were not enough, too many hours were spent on lectures, the lessons were taught without giving any break between the lessons and the number of exams. Most of the students stated that the program has some points to be improved. Among these, having limited chance of implementing the four skills practically, inadequate physical environment of the department, the program?s being optional and forming classes with mixed level classes could be given as examples to the improvable aspects of the program.Based on the findings of instructor interviews, it is commonly agreed that students attend to the program with the aims of personal and professional development and learning English in a certain level so that they can achieve better results in English taught courses in their departments. It?s also concluded that the program mainly satisfies students? expectations. It is determined that instructors use many techniques based on the subject matters and level of students in their instructions. Instructors noted that they mostly prefer using printed, visual and audio materials. On the other hand, about the program?s being optional, it?s been found out that it can impact the quality of education in terms of motivation, attendance and participation and academic achievement of the students. These factors are thought to vary from student to student and also it can differ based on class dynamics and student-instructor interaction. Besides, not having a testing and material development offices, inadequate number of instructors and also heavy schedules of instructors, not placing students into classes according to their levels, inappropriate distribution of courses, disadvantages of evening classes and inadequate physical conditions of the department are the main areas of concerns based on instructors? views. Lastly, instructors proposed on four issues for program development which are related with management, curriculum, courses and physical appearance of the department.