Sosyal yardımların politik nitelik kazanması: 2002-2011 Türkiye örneğinde
To gain political nature of social services: Case of Turkey 2002-2011
  1. Tez No: 304242
  2. Yazar: HİLMİ ETCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT GÜLDİKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Yardım, Sosyal Hizmet, Klientelizm, Politik Yozlaşma, Yeni Muhafazakârlık, Yeni Sağ, Sosyal Devlet, social assistances, social services, Clienteles, Political Retrogression, New Conservatism, New Right, Social State
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Son yıllarda, Türkiye'de sosyal devlet tarafından yapılan sosyal yardım ve hizmetlerin oranlarında ciddi bir artış olduğu gözlenmektedir. Toplumsal eşitsizliklerin azaltılmasında ekonomik ve sosyal boyutu oldukça önemli olan bu uygulamalar, günümüzde sosyal devletin bir yükümlülüğü olmasının yanı sıra politik bir niteliği de vardır. Bu çalışmanın ana konusu, Türkiye örneğinde sosyal yardım ve hizmet uygulamalarının nasıl politik bir nitelik kazandığını incelemektir. Buradaki amaç, siyasi partilerin sosyal yardım ve sosyal hizmetleri nasıl kendi politik çıkarları için kullandıkları ve nasıl vatandaşlardan oy toplamak için araçsallaştırıldıkları irdelemektedir.Bu çalışmanın ilk bölümünde sosyal yardımlar ile ilgili açıklamalar yapılmaktadır.İkinci bölümde ise, Türkiye'de hangi tür sosyal yardımların yapıldığı ve yapılan yardımların sayısal verileri incelenmektedir. Ayrıca sosyal hizmetlerin kavramsal çerçevesi ve Türkiye'de sosyal hizmetlerin durumu hakkında bilgiler verilmektedir.Üçüncü yani son bölümde ise, konumuz ile yakından ilişkisi bulunan `klientelizm' ve `politik yozlaşma' ile ?yeni muhafazakârlık? ve ?yeni sağ? kavramları analiz edilmiştir. Ayrıca Türkiye'deki sosyal yardımlar ve sosyal hizmetlerin politik nitelik kazandığına dair son dönemlerde yapılan uygulamalar ve ayrıca bu uygulamaların sosyal devlet ile ilişkisi ele alınmıştır.Çalışmanın sonucunda, sosyal yardım ve sosyal hizmetlerin klientelist bir nitelik taşıdığı ileri sürülmektedir. Yapılan yardım ve hizmetlerin aslında siyasi süreçte devamlılığı sağlamak için seçim öncesi dönemlerde artış gösterdiği görülmekte ve `politik yozlaşma'ya yol açmaktadır. Ancak sosyal hizmetlerin sosyal yardımlar kadar politik çıkarlar için araçsallaştırılmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In recent years, a remarkable increase is observed in the rate of social assistances and services performed by state in Turkey. As regards reducing of social disparity these applications that have considerably importance in point of economical and social, have a politic qualification as well as our obligations of social state. Main topic of this research is to investigate how that the social assistances and services acquired a politic qualification. The aim is this research, how that political party take advantage of social assistances and services for their politic target, and how rendered means to canvass from citizen.In first chapter of this research, explanation related with social assistances is done.In second chapter of this research, what type of social assistances is performed in Turkey and numerical data of these assistances are examined. In addition, the conceptual framework of social services and provides information about the status of social services in Turkey.In the third chapter, `clienteles? and `political retrogression? concepts which is related with our subject and also ?new conservatism? and ?new right? concepts have been analyzed. In addition to this, recent applications on social assistances and social services which related to political purpose and also relation these applications with social state are investigated.At the conclusion of the study it is claimed that the social assistances and social services has a clientelestic feature. In fact assistances and social services have done before the term of election to preserve the politic continuity. This cause political retrogression. However, it could be said that social services are not used as much as social assistances for political aims.