Toplum destekli polisliğin güvenlik hizmetlerine etkisinin Emniyet Teşkilatı'nın işleyişi açısından incelenmesi
An examination of the influence of the community policing in the Turkish National Police Organization, in terms of the organization?s functionality
- Tez No: 304243
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplum Destekli Polislik, Halk Katılımı ve Ortaklığı, Suç Korkusu, Çok Aktörlü Mücadele, TDP'nin Emniyet Teşkilatına Etkisi, Community Policing, Community support and community cooperation, fear of crime, multi-actor struggle, the impact of the community policing in Turkish Police
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bürokrasiye dayalı modern polis anlayışının, suçla mücadelede yetersiz kaldığı düşünülmektedir. Bu nedenle toplumun dinamik gücünün güvenlik çalışmalarına ortak edilmesi kabul gören bir metot olarak değerlendirilmektedir. En iyi polisliğin semt seviyesinde yapılabileceğini savunan TDP anlayışı, polisin halka yakın olmasıyla halkın kendisini daha güvende hissedebileceği görüşünü savunur.Günümüzde polislik mesleğinin, artık bir ?güç kullanma mesleği? olarak değil ?topluma hizmet sunan bir meslek? olarak ön plana çıkmış olması polisliğin yapısını değiştirmiş ve Toplum Destekli Polislik (TDP) anlayışı hakim olmuştur.Sonuç olarak TDP uygulamalarının; polisliğe görev ve kariyer anlamları katan stratejiler olmaktan çok polisin iş ve işlemlerine hizmet anlamı katan etkin bir anlayış değişikliği getirdiği görülmektedir. TDP felsefesinin uygulamaya dönük elementlerinin, polis ve halkı birbirine yakınlaştırmayı ve ortak hareket etmeyi amaçlayan yöntemler olduğu anlaşılmaktadır.Toplum destekli polisliğin uygulamaya konulmasıyla suç korkusunun azalacağı, toplumda suç ve suçlulara karşı sorumluluğunun ve duyarlılığının artacağı, sonuç olarak halkın polise daha fazla yardım edeceği, giderek genişleyen bu döngü içerisinde polisin kompleks suç aktiviteleriyle başarılı bir şekilde mücadele edebileceği düşünülmektedir.Bu açıdan tezimde literatür ve doküman incelemesi yapılarak; TDP'nin tanımı ve kapsamı, tarihsel gelişimi irdelenerek ortaya konulmaya çalışılmış, örgüt kimliğine adaptasyonu öngörülen TDP felsefesinin ve bu felsefenin uygulamaya dönük elementleri açıklanmıştır. Kavram çalışmasının ardından Türkiye'deki mevcut durum ve TDP'nin Türkiye'deki uygulanabilirliği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Modern policing based on the concept of bureaucracy is thought to be insufficient at crime fighting.For this reason, the power of the dynamics of the societies is considered to be effective and needed to be added to the crime fighting practices.TDP accepts neighborhood level policing as the most effective policing method and advocates that the member of communities will feel safe if the police develop good relations with the community.Today, policing which came to the fore as a ?profession that offers service to the community? rather than promoting ?use of force? has changed the structure of police organization and the ?Community Policing? approach has prevailed.Thus, the implementation of the community policing can be seen as bringing an effective concept change at works and functions of the police rather than being overall strategies that just add carrier and mission meanings to police. The implicational elements of the community policing philosophy can be understood as methods that aim to get closer police to the community and make them work together.It is thought that once the community policing is implemented, the fear of crime in the same community will decrease, the level of the responsibility and the sensitivity of the community against crimes and criminals will increase; as a consequence of this growing cycle, the police could fight against the ever-expanding complexity of today?s criminal activities.In my thesis literature and document analysis are done in this respect. The definition and the scope of community policing and its historical development are examined and tried to put forward. The philosophy of the community policing and the practical elements of this philosophy which are foreseen to be adapted to the Turkish National Police Organization are examined.After this conceptual study, the current situation in Turkey and the applicability of community policing in Turkey are examined.