Ödüllendirme sistemlerinin işgörenler tarafından değerlendirilmesi ve Netlon Mutfak Araçları Tic. San. Ltd. Şti'inde bir alan çalışması
Conferment of sistems percesived by empoyees and a case study
  1. Tez No: 304244
  2. Yazar: AHMET GÖKÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN ALACAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Labor evaluation, Payment, Conferment, Performance
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Gelişen ve değişen piyasa koşullarına uyum sağlayabilmek için firmalar çeşitli yollar izlemektedirler. Sürekli olarak yenilenme içinde olan bir piyasaya karşı, durağan ve eski metotlar işe yaramamaktadır. Bu süreç içinde, işverenler için yetenekli ve bilgi yüklü personelin önemi bir kat daha artmaktadır.Firmaların üretim performansları ve verimliliği işgörenlerin bilgi, beceri ve yetenekleriyle doğru orantılıdır. İş piyasasında rekabet edebilmek içinde liyakat sahibi işgörenlerin işletme bünyesinde bulunması şarttır. Bu işgörenlerin farkına varan ve bu doğrultuda uygulamalar yapan bir işletme, iş piyasasında daha başarılı konuma gelmektedir.İşgörenlerin performanslarının ve verimliliklerinin en yüksek seviyeye ulaşması, doğru uygulanan ücret ve ödül sistemleriyle paralellik göstermektedir. Ücret, işgörenin emeğinin karşılığı, ödül ise işgörenin işteki başarısından dolayı işgörene verilmiş olan maddi ve manevi desteklerdir. Emeğinin karşılığını tam alan ve işyerindeki etkin performansı üst yöneticileri tarafından ödüllendirilen bir işgören, iş tatminine ulaştığı gibi performans ve verimliliği de en üst düzeyde olacaktır.Bu çalışmada, insan kaynakları, iş değerleme ve ödüllendirme sistemleri ile ilgili tanımlar, özellikler, amaçlar, problemler ve çözüm yollarına değinildikten sonra Netlon Mutfak Araçları Tic. San. Ltd. Şti.'inde bir çalışma yapılmıştır. Netlon Mutfak Araçları Tic. San. Ltd. Şti.'inde uygulanan ödüllendirme sistemleri öğrenilmeye çalışılmış ve bu doğrultuda çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır.ANAHTAR KELİMELER: İş Değerleme, Ücret, Ödül, Performans
Özet (Çeviri)
Firms have had and should have a variety of policies to keep up with the ever changing and developing marketing conditions. Steady and conventional methods do not work against a fluctuating and improving market. Thus, the significance of the skilled and sophisticated employees is undoubtedly doubled for the employers.The manufacturing performance and productivity of the firms are going hand in hand with the employees? expertise and trainings. Therefore, highly skilled employees should be hired to challenge in the market. The companies which are well aware of this fact and have such staff policies are likely to be a number of steps ahead of the rest.It is a clear fact that the peak performance and production levels of the personnel are in parallel with true imbursement and conferment. The payment is done for the effort of the worker in an industry whereas the performance appraisal is made to financially or honorably award a worker for its achievement. An employee who is truly paid and awarded for his/her noteworthy performance by the employers is likely to be well satisfied and eager to perform better in the industry.This study aimed to analyze Netlon Kitchenware Industry to define, set goals and identify the possible problems and solutions related to human resources, labor evaluation and payment. The payment and conferment policies applied in this firm are examined and some interpretations are made.